Hoe vraag ik een pgb aan via de zorgverzekeraar?
Je kunt een pgb aanvragen bij de zorgverzekeraar als je naaste persoonlijke verzorging (hulp bij douchen en aankleden) en/of verpleging nodig heeft.
Je naaste krijgt alleen een pgb van de zorgverzekeraar als hij een specifieke zorgvraag heeft die een thuiszorgorganisatie niet kan bieden, bijvoorbeeld omdat:
- er is zorg nodig op verschillende locaties
- de zorg nodig is op verschillende tijden
- de zorg moeilijk in te plannen is, op onverwachte momenten nodig is
- de zorg alleen gegeven kan worden door vaste zorgverleners die bekend zijn met de situatie
De aanvraag stap voor stap
Stap 1 Aanvraag indicatie
Je naaste vraagt een indicatie voor verpleging of verzorging aan bij de wijkverpleegkundige. Je kunt bij je zorgverzekeraar navragen welke wijkverpleegkundige of kinderverpleegkundige in de buurt de indicatie kan doen. Hij of zij beoordeelt of en hoeveel verzorging of verpleging nodig is.
Stap 2 Budgetplan maken
Je maakt een budgetplan. In het budgetplan beschrijf je welke zorg je wilt inkopen en hoeveel die zorg kost. Op de website regelhulp.nl kun je een formulier budgetplan downloaden. Dit formulier is eigenlijk voor de Wlz (Wet landurige zorg) maar kun je ook gebruiken voor een budgetplan voor de zorgverzekeraar. Het is ook handig om een zorgmomentenoverzicht in te vullen. Daarin staat op welke momenten van de dag je naaste zorg nodig heeft en hoeveel tijd die zorg kost.
Stap 3 De indicatie
De wijkverpleegkundige komt langs voor de indicatie. Bij het bezoek wordt besproken welke ziekte of beperking de zorgvrager heeft, welke zorg er nodig is en welke hulp de mantelzorgers al geven. Samen met de wijkverpleegkundige vult je naaste of de vertegenwoordiger het aanvraagformulier in. Dat bestaat uit twee delen. Het verpleegkundig deel vult de wijkverpleegkundige in. En het verzekerdendeel, dit vult je naaste of de vertegenwoordiger in.
Wat staat er in het verzekerdendeel?
- Waarom je naaste kiest voor een pgb
- Hoeveel uur per weekzorg nodig is
- Welke zorgverleners je naaste kiest en of dit familie is
- Of je naaste zelf (of met hulp) een pgb kunt kan beheren
De indicatie van de wijkverpleegkundige is drie maanden geldig. Stuur het aanvraagformulier binnen 3 maanden naar de zorgverzekeraar.
Stap 4 Het bewust-keuzegesprek
Als de zorgverzekeraar de aanvraag heeft ontvangen zal hij de aanvraag beoordelen. Een medewerker neemt contact op om de aanvraag en keuze voor pgb te bespreken. Dit gesprek heet het bewust-keuzegesprek.
Stap 5 Het besluit
De zorgverzekeraar laat je naaste per brief weten wat zijn besluit is. Dit heet een toekenningsverklaring. Ben je het niet eens met het besluit van de zorgverzekeraar. Dan kun je de zorgverzekeraar vragen om nog een keer naar het besluit te kijken.