Leestijd 1-3 minuten

Waar moet ik rekening mee houden bij een pgb?

Betaald worden vanuit pgb heeft veel voordelen. Maar nadelen zijn er ook.

Waar moet je op letten:

Je hebt meestal geen recht op een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering) als je inkomen krijgt uit pgb

Met een inkomen uit pgb bouw je meestal geen rechten op voor WW, ziektegeld of een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Werk je als pgb zorgverlener, dan worden werkafspraken vastgelegd in een zorgovereenkomst. Er zijn vier varianten van de zorgovereenkomst. Het soort zorgovereenkomst bepaalt of je WW, ziektegeld of een arbeidsongeschiktheidsuitkering opbouwt. Je kunt niet zelf kiezen welke zorgovereenkomst je gebruikt. Dat bepaalt de situatie.

Een van de volgende twee varianten van de zorgovereenkomst is meestal van toepassing als je als mantelzorger ook pgb zorgverlener voor je naaste wordt:

Zorgovereenkomst partner of familielid

Deze zorgovereenkomst sluit je af als je zorgt voor je partner of familielid in 1e of 2e graad. Dit zijn (Groot)ouders, (klein)kinderen en broers en zussen.
Via deze zorgovereenkomst ben je niet verzekerd tegen werkloosheid (WW), langdurige ziekte (ZW) of arbeidsongeschiktheid (WIA). Meer informatie op de website van de SVB.

Arbeidsovereenkomst

Je werkt voor een naaste als pgb zorgverlener. Deze naaste is niet je partner of familielid (1e of 2de graad). Dan sluit je een arbeidsovereenkomst af. Er zijn twee opties.

  • Arbeidsovereenkomst voor maximaal 3 dagen per week.
    Je hebt mogelijk recht op een WW en andere werknemersverzekeringen. Dit komt door een recente uitspraak van de rechtbank. Wil je weten of je verzekerd bent? Neem contact op met het UWV.
  • Arbeidsovereenkomst voor 4 dagen of meer
    Als je via deze zorgovereenkomst werkt ben je verzekerd voor werknemersverzekering. Je hebt recht op een WW uitkering als het pgb stopt. De pgb budgethouder betaalt werkgeverslasten.

Dus wil je weten of je recht hebt op WW en andere werknemersverzekeringen? Check welke zorgovereenkomst je hebt afgesloten en kijk op de site van de SVB.

Als pgb zorgverlener kan je inkomen plots wegvallen als je naaste bijvoorbeeld naar een zorginstelling verhuist of overlijdt. Houdt hier rekening mee. Zorg dat je van te voren een goed plan maakt voor het geval dat je pgb-inkomen wegvalt. Misschien kun je 1 of 2 dagen (elders) in loondienst of als ZZP-er (blijven) werken en daarnaast parttime voor je naaste zorgen uit het pgb. Stopt het inkomen uit pgb? Dan heb je nog een ander inkomen  om op terug te vallen.

Soms heb je recht op een éénmalige uitkering als het pgb stopt.

Je bouwt geen pensioen op

Over het inkomen dat je ontvangt als pgb zorgverlener bouw je geen pensioen op.

Als je zelf ziek wordt, is er niet zomaar vervanging

Het is dus handig om mensen achter de hand te hebben, die je kunt inschakelen.

Werken als pgb zorgverlener voor je naast als je een uitkering hebt

Je kunt als pgb zorgverlener betaald worden als je een uitkering hebt. Let wel op: de inkomsten uit pgb kunnen invloed hebben op je uitkering.

Heb je een bijstandsuitkering, dan worden je inkomsten uit pgb werkzaamheden volledig verrekend met je uitkering. Geef je inkomsten door aan de gemeente.

Heb je een uitkering via het UWV? Dan moet je je inkomsten uit pgb doorgeven aan het UWV. Heb je een WW uitkering, dan kun je er financieel op vooruit gaan als je kan bijverdienen naast je uitkering. Bespreek je plannen altijd vooraf met het UWV.

Je kunt ook uit een pgb werken naast je WIA of WAO uitkering. Op de website van het UWV kun je met een rekenhulp bereken wat je inkomen is als je gaat werken naast je uitkering. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn, je loopt het risico om een lager percentage arbeidsongeschiktheid te krijgen of je uitkering volledig te verliezen.

Ga naar de overzichtspagina Persoonsgebonden budget

Meer informatie nodig?