Mantelzorgwoning
Steeds meer mensen willen graag dichtbij elkaar wonen om makkelijker voor elkaar te kunnen zorgen. Als je ruimte hebt bij je huis kan je soms kiezen voor een mantelzorgwoning. Wat is een mantelzorgwoning precies? Aan welke regels moet je je houden? En waar moet je nog meer rekening mee houden?
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning in de tuin van je eigen huis. Niet alle mantelzorgwoningen zien er hetzelfde uit. Welke mogelijkheden zijn er?
- Je kan een bestaande garage of bijgebouw ombouwen tot woning.
- Je kan een nieuw bijgebouw in de tuin bouwen dat je tijdelijk als woning gebruikt.
- Je plaats een kant-en-klare woning in de tuin, bijvoorbeeld een chalet.
De woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis.
Is een vergunning nodig?
Een mantelzorgwoning mag je soms vergunningsvrij bouwen. Sinds 2024 mogen gemeentes zelf de regels voor mantelzorgwoningen bepalen. Dit betekent dat de regels per gemeente kunnen verschillen. Informeer bij je gemeente of een vergunning nodig is en welke voorwaarden van toepassing zijn.
Veel voorkomende voorwaarden zijn:
- Het gaat om intensieve mantelzorg. Dit betekent dat je langere tijd zorgt en daar veel tijd aan kwijt bent. Denk aan 8 uur per week of meer.
- Er wonen maximaal twee mensen in de mantelzorgwoning,
- De woning staat op het achtererf.
- Het gaat om een tijdelijke woning.
Is er nog geen sprake van mantelzorg? Maar wil je alvast bij elkaar gaan wonen met het oog op de toekomst? Dan kun je misschien een pré-mantelzorgwoning plaatsen. Hiervoor gelden andere regels.
Filmpje: de mantelzorgwoning van Bram
Bram heeft autisme en woont in een mantelzorgwoning in de tuin van zijn ouders. Zijn ouders zorgen op afstand, terwijl hij toch dichtbij woont. Bram en zijn moeder vertellen hierover in dit filmpje.
Meer weten? Lees de brochure!
Een mantelzorgwoning mag je soms bouwen zonder vergunning. Toch is het niet makkelijk om een mantelzorgwoning te plaatsen. Er komt veel bij kijken.
In onze brochure Mantelzorg en mantelzorgwoningen geven we antwoord op vragen als:
- Hoe kom je aan een mantelzorgwoning?
- Hoe groot mag een mantelzorgwoning zijn?
- Wat kost een mantelzorgwoning?
- Kan ik een hypotheek of lening krijgen om de mantelzorgwoning te betalen?
- Kan ik ook een mantelzorgwoning huren?
- Zijn er ook tweedehands woningen te koop?
- Welke bouwregels en technische eisen zijn er?
- Waar moet ik rekening mee houden bij de aansluiting van water, gas en elektra?
- Mag ik huur vragen voor de mantelzorgwoning?
- Kan ik een hypotheek of lening krijgen om de mantelzorgwoning te betalen?
Download de brochure
Het is belangrijk goed na te denken over de een mantelzorgwoning en ook de financiële gevolgen ervan. Je download de gratis brochure Mantelzorg & Mantelzorgwoning hier.