Medehuurderschap
Woon je bij iemand voor wie je mantelzorger bent? Ā Of wil je dit binnenkort gaan doen? En woont die persoon in een huurwoning? Dan kan het slim zijn om medehuurderschap aan te vragen.
InwonenĀ
Als je bij iemand is huis gaat wonen, heet dat inwonen. Je vormt dan samen een huishouden. Soms heb je hiervoor toestemming nodig van de verhuurder. Kijk in het huurcontract of dat zo is en bespreek dit met de verhuurder.
Je rechten bij inwonen
Je hebt als je inwoont niet dezelfde rechten als de huurder. Je naam staat niet op het huurcontract. Als de huurder vertrekt, moet jij ook verhuizen. Ook als de huurder naar een zorginstelling gaat of overlijdt moet ook jij binnen twee tot zes maanden het huis verlaten.
Medehuurderschap aanvragen
Als je bij iemand inwoont, kun je medehuurderschap aanvragen. Als je medehuurder bent, heb je meer rechten. De kans is dan groter dat je in de woning kan blijven als de huurder verhuist of overlijdt.
Voorwaarden medehuurderschap
Je wordt niet zomaar medehuurder. Daarvoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Ā Jullie wonen al minimaal twee jaar samen.
- Jullie hebben een duurzame en gemeenschappelijke huishouding.
- Je hebt voldoende inkomen om zelf de huur te betalen als de ander er niet meer woont.
- Medehuurderschap mag geen oplossing zijn voor een ander woonprobleem.
- Soms heb je aanvullend een huisvestingsvergunning nodig.
Je vraagt medehuurderschap schriftelijk aan bij de verhuurder. Je moet hierbij documenten meesturen waarmee je laat zien dat je aan de voorwaarden voldoet.

Luister naar de podcast: Ouders weer in huis nemen
Meer weten over medehuurderschap? Lees de brochure!
Wil je meer weten over medehuurderschap, de voorwaarden waaraan je moet voldoen en de manier waarop je medehuurderschap aanvraagt? Lees dan onze brochure. Je download de gratis bochure Mantelzorg en medehuurderschap hier.
In de veelgestelde vragen aan het eind van het documentĀ staat extra informatie over medehuurderschap in mantelzorgsituaties.
Aanvraag afgewezen?
Is je aanvraag voor medehuurderschap afgewezen? Dan kun je een brief naar de verhuurder sturen waarin je bezwaar maakt en de redenen op een rij zet.
Bel de Mantelzorglijn als je hier hulp bij wilt. Een medewerker van de afdeling Juridisch advies kijkt of het helpt om bezwaar te maken. Ook kun je gratis hulp krijgen bij het schrijven van de brief.
Ā
Ā