Ik heb geen kinderen, wie zorgt er straks voor mij?
Wat als je geen kinderen hebt? Je familie te ver weg woont? Je netwerk klein is en kennissen en vrienden ook op leeftijd of hulpbehoevend zijn? Kortom, als je niemand in je omgeving hebt die mantelzorg kan bieden aan jou. Zeker dan is het goed om na te denken over ‘later als ik (mantel)zorg nodig heb’.
We zetten een aantal ingrediënten voor een toekomstplan op een rij.
Breng je netwerk in kaart
Je netwerk is vaak groter dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan:
- buren
- mensen verderop in de straat of wijk,
- kennissen
- familie, ook ooms, tantes, neven en nichten
- (oud)collega’s
- mensen via hobby, sport, vrijwilligerswerk of kerk
Breng eens in kaart welke mensen je allemaal kent. Vind je dat lastig om zelf te doen? Een netwerkcoach kan je hierbij helpen. Vraag bij de gemeente of welzijnsorganisatie na of er netwerkcoaches in jouw woonplaats actief zijn.
Wie vraag je om welke hulp?
Bedenk vervolgens waar je hulp bij wilt hebben en wie je bij welke klus het beste kan helpen. Veel mensen doen graag iets voor een ander. Dus aarzel niet om te vragen.
Denk daarbij ook aan mensen die (een keer):
- boodschappen voor je willen doen
- je naar het ziekenhuis wil rijden en begeleiden
- willen helpen bij een klusje in huis
- in geval van nood gebeld kan worden
Je kunt daarbij gebruik maken van de Netwerkkaart zorg voor later.
Niet alle hulp wil je misschien door je netwerk laten doen. Bijvoorbeeld hulp bij wassen en aankleden, dat is vaak meer iets voor professionele hulp via de thuiszorg.
Aanvragen professionele hulp
Zeker als je niet of nauwelijks terug kunt vallen op mantelzorg, is het belangrijk dat je tijdig professionele hulp inschakelt. Wacht niet te lang met aanvragen en voorkom dat je het punt bereikt dat je het zelf echt niet meer kunt.
Huishoudelijke hulp kun je aanvragen bij de gemeente. Hulp bij bijvoorbeeld wassen en aankleden, innemen van medicijnen en wondverzorging loopt via de wijkverpleging en thuiszorg.
Betaalde vervangende mantelzorg
Er zijn steeds meer organisaties waar je tegen betaling zogenaamde ‘vervangende mantelzorg’ kunt inhuren. Bijvoorbeeld om samen boodschappen te doen, voor gezelschap en een wandeling of voor licht huishoudelijk werk.
Misschien heb je de hulp nu nog niet nodig, maar zorg dat je de mogelijkheden kent, zodat je als het (tijdelijk) nodig is weet waar je hulp kunt krijgen.
Organisaties die deze hulp bieden vind je op de website van AMVN.
Woonoplossingen
Waar je woont is ook deels bepalend voor de contacten die je met andere mensen hebt en de hulp die je elkaar kunt geven. Heb je er wel eens aan gedacht om dichter bij je familie te gaan wonen? Of om samen met leeftijdsgenoten een woongroep te starten? Er zijn veel nieuwe woonvormen in opkomst, die zorg voor elkaar en mantelzorg ondersteunen.
Ter inspiratie:
Of kijk in het dossier Mantelzorg en wonen
Een cliëntondersteuner kan je informeren over de mogelijkheden en met je meedenken over verschillende oplossingen.
Hulp van vrijwilligers
Vrijwilligers kunnen een alternatief zijn voor mantelzorg. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld concrete klussen doen, af en toe langskomen om even te kijken hoe het met je gaat. Of je kunt ze bellen in geval van (grote en kleine) nood.
Je kunt nu vast bij een vrijwilligerscentrale in je gemeente informeren naar de mogelijkheden. Ook bij organisaties als Humanitas, de kerk en ouderenbonden kun je terecht als je een vrijwilliger zoekt.
Tip: Contactcirkel Rode Kruis
Het Rode Kruis coördineert contactcirkels. Dit is een groep mensen bij elkaar in de buurt, die elke dag met elkaar contact heeft. Voor de gezelligheid of om te controleren of alles in orde is. Deelname draagt bij aan het uitbreiden van je netwerk.
Je kunt je bij een contactcirkel aanmelden via de lokale afdeling van het Rode Kruis in jouw woonplaats.
Tip: Schrijf het op
Ben je bezig met een toekomstplan? Schrijf alles wat je uitzoekt voor ‘later als ik (mantel)zorg nodig heb’ op. Zet het bij elkaar in een documentje op je pc of noteer je bevindingen in een schriftje. Zo kun je de informatie snel terug vinden als je het nodig hebt.
Wie kan er meedenken?
Wil je vanuit bovenstaande bouwstenen een plan maken voor de toekomst? Voor hulp en meedenken kun je terecht bij een:
- ouderenadviseur van de gemeente
- medewerkers van de Mantelzorglijn
- mantelzorgmakelaar, voor hulp bij regelzaken.
- professional organizer, voor hulp bij het opruimen van je huis en ordenen van je spullen.