"Ik schrok: ik moest vijfduizend euro overmaken voor mijn moeder."


Eigenlijk wil je na het overlijden van je vader of moeder het verlies verwerken en mooie herinneringen ophalen. Maar soms kom je voor onverwachte verrassingen te staan. Zo ook Therese: “Ik kreeg de rekening van de begrafenis. Of ik vijfduizend euro wilde overmaken voor de uitvaart van mijn moeder.”

Therese haar moeder was al een tijdje dementerend en woonde in een tehuis. Therese: “Ik heb lange tijd voor haar gezorgd toen ze nog op zichzelf woonde, maar dat ging echt niet meer. Eenmaal in het tehuis was overleggen met haar rondom bijvoorbeeld de financiële zaken dus al lastig en te laat. Misschien is mijn moeder er ook vanuit gegaan dat mijn vader het vast allemaal geregeld zou hebben, maar die leefde al een aantal jaren niet meer. En ik dacht altijd zelf ‘komt wel’.”

Uiteindelijk kreeg Therese dus een behoorlijke deksel op haar neus. Pas achteraf bleek er geen goede documentatie te zijn. Er was geen potje voor de begrafenis en dus werd Therese geconfronteerd met enorm hoge kosten. Bij een overlijden komt al zoveel  kijken. Als de rust na een uitvaart een beetje teruggekeerd is, valt de rekening van de uitvaartverzorger op de mat die vaak al binnen 30 dagen voldaan moet worden.

Het voorbereiden op de toekomst voor en met ouders lijkt de oplossing. Therese: “Ik zeg het nu dus echt tegen al mijn vrienden van wie de ouders ouder aan het worden zijn en waar zij steeds meer voor zullen gaan zorgen. Stel eens wat vragen aan je ouders over hoe zij het voor zich zien en of er zaken geregeld zijn. Zo niet, dan kun je nog samen kijken naar de mogelijkheden.”

Begrafenisondernemer Erik waarschuwt: “Verhalen zoals die van Therese komen vaker voor dan wordt gedacht. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK blijkt dat zo’n 30% van de Nederlanders geen uitvaartverzekering heeft. Met vaak vervelende gevolgen. De onverwachte kosten waarmee nabestaanden soms worden geconfronteerd zijn enorm ingrijpend. In totaal denkt 42% van de mensen dat zij niet, of alleen met hulp van anderen, de kosten van de uitvaart van een dierbare kunnen betalen.”

Meer informatie

Als je zelf de 40 of 50 passeert ga je ook steeds meer merken dat je ouders ouder worden. En we weten, ouderdom komt met gebreken. Heb het er met elkaar over!