Afl. 1. Monique en RonaldMonique (50) heeft Ataxie, een aandoening aan de kleine hersenen, waardoor ze niet meer zelfstandig kan lopen en moeite heeft met praten. Haar man Ronald heeft een fulltime baan en runt daarnaast de zorg voor Monique én het huishouden met drie opgroeiende kinderen. Er zijn dringend aanpassingen aan het huis nodig die Ronald kunnen ontlasten, maar door een conflict met de gemeente worden die aanpassingen niet vergoed. Dochter Sam trekt aan de bel bij ‘Ik Zorg Voor Jou’.

Bekijk hier de uitzending terug 

Thema's in deze aflevering:

Hoe krijg ik de juiste zorg? Keukentafelgesprek!

Professionele hulp en zorg kunt u aanvragen bij uw gemeente. Ronald en Monique zaten uiteindelijk met de wethouder om tafel, maar zo’n keukentafelgesprek is normaal gesproken met een medewerker van de gemeente. Tijdens zo’n gesprek bekijkt de gemeente welke ondersteuning nodig is en u kunt ook uw wensen en ideeën ter sprake brengen. Bij dit gesprek is zowel degene die zorg nodig heeft als de mantelzorger aanwezig. Hoe gaat u als mantelzorger zo'n gesprek goed voorbereid aan? Lees de 8 tips.

Tip

  • Vraag een onafhankelijke cliëntondersteuner om aanwezig te zijn bij het keukentafelgesprek

Lees de tips over het voeren van een keukentafelgesprek met uw gemeente

Acceptatie ziekte/situatie

Als iemand in uw omgeving ziek wordt, dan staat plots de wereld op zijn kop. Niet alleen voor degene die ziek is maar zeker ook voor u als mantelzorger. Want degene voor wie u zorgt is niet meer dezelfde als voorheen of is wellicht lichamelijk beperkt. Dat heeft consequenties voor u en uw gezin/omgeving. Het accepteren van deze verandering kan lastig zijn en kost tijd. Het steunpunt mantelzorg en uw huisarts kan u hierbij helpen.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.

Tip

  • Verander wat u kunt veranderen en laat los waar u geen invloed op heeft. Door te accepteren kunt u kijken hoe u de situatie kunt verbeteren.

Lees meer over steun en advies

Wat kan de omgeving/netwerk doen

Ronald en Monique waren verrast door de betrokkenheid van zoveel mensen uit hun omgeving. Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld af en toe de zorg even overnemen.

Tips

  • Vindt u het lastig om hulp te vragen? vraag aan het steunpunt mantelzorg om u hierbij te helpen
  • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn. 

Lees meer over steun uit uw omgeving

Overdragen van de zorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zoals Ronald, een avondje voor uzelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie u zorgt zijn. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Tips

  • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap.
  • Vraag bij uw zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning of vervangende zorg bieden. Of kijk in het overzicht van de Consumentenbond.
  • Vraag bij uw gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning kunnen bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. Lees meer over overdragen van de zorg

Mantelzorg en werk

Combineert u als mantelzorger uw zorgtaken met een betaalde baan? Dan bent u niet de enige: één op de zes werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost.

Tip

  • Vertel uw werkgever en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren

Woningaanpassingen in huis

Aanpassingen in huis kunnen de zorg lichamelijk lichter maken. Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij u gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage, dit verschilt per gemeente. Bij het Wmo-loket vraagt u een woningaanpassing aan vervolgens volgt er een keukentafelgesprek waarin besproken wordt welke zorg nodig is.

Tip

  • Vraag via gemeente of zorgverzekeraar om het advies van een ergotherapeut. Hij of zij kan meedenken over de aanpassingen die nodig zijn.
  • Vraag om een onafhankelijke clientenondersteuner bij het keukentafgesprek

Lees meer over wonen en mantelzorg

Lees meer over Wmo en mantelzorg

Tips voor het voeren van een keukentafelgesprek

Traplift en Pgb?

Wil je net als Ronald en Monique een woningaanpassing en denk je die te financieren met een pgb? Dat kan helaas niet.

Lees hier wat wel mogelijk is met een pgb

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief voor mantelzorgers.

En blijf op de hoogte van informatie voor mantelzorgers. Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief Actueel en ontvang nieuws en tips voor mantelzorgers in uw mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief Actueel

Heb je een vraag?
Bel of mail de Mantelzorglijn

0900 - 20 20 496 (10ct/pm)