Aflevering 2. Marlies en RonaldAnderhalf jaar geleden kreeg de 46-jarige Ronald totaal onverwacht een dubbel hersenstaminfarct en heeft nu last van afasie. Hij is halfzijdig verlamd en kan nauwelijks meer praten. Hij is volledig afhankelijk van zijn vrouw Marlies. Zij zorgt voor haar man, het huishouden en hun twee jonge kinderen. Maar het wordt haar teveel. Ze mist haar maatje. Hoe moet dit jonge gezin verder?

Uitzending gemist? Bekijk de aflevering terug.

Thema's in deze aflevering:

Overbelasting

Wanneer u intensief voor een ander zorgt dan komt er veel op u af. Niet alleen moet u de zorg voor een ander combineren met uw andere bezigheden. Maar ook kan de relatie met degene voor wie u zorgt verandert. Alles bij elkaar is het niet niks waar u mee te maken krijgt. Praat erover met mensen in uw omgeving, het steunpunt mantelzorg en/of medewerkers van de Mantelzorglijn. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk. Een luisterend oor helpt echt.

Tip

  • Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten, via mantelzorgondersteuning, de patiëntenvereniging of internet (bijv. facebook.nl/MantelzorgNLmantelzorg)

Lees meer onder steun en advies

Overdragen van de zorg/respijtzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een avondje op bezoek bij de buurvrouw zijn zoals Marlies, maar ook bijvoorbeeld dagbesteding. Of de logeeropvang waar Ronald heen gaat. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Tips

  • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap.
  • Vraag bij uw zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning of vervangende zorg bieden. Of kijk in het overzicht van de Consumentenbond
  • Vraag bij uw gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning kunnen bieden.

Lees meer over de verschillende mogelijkheden om de zorg te delen.

Regelen van de zorg

Het valt niet altijd mee om te weten waar je moet zijn voor welke zorg en ondersteuning. Ook Marlies loopt hier tegenaan: ze ziet door de bomen het bos niet meer. Heeft de persoon die u verzorgt professionele zorg of ondersteuning nodig? Dan krijgt u te maken met verschillende wetten. Dat zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). In de onderstaande drie factsheets leest u wat u waar moet regelen.

Tip

  • Wilt u advies bij het regelen van de zorg?  Bel de Mantelzorglijn tel 030 - 760 60 55 of raadpleeg een organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw omgeving.

Zoek een organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw omgeving

Lees meer over de:

Acceptatie ziekte/situatie, verandering van leven / loslaten

Als iemand in uw omgeving  ziek wordt, dan staat plots de wereld op zijn kop. Niet alleen voor degene die ziek is maar zeker ook voor u als mantelzorger. Want degene voor wie u zorgt is niet meer dezelfde als voorheen of is wellicht lichamelijk beperkt. Dat heeft consequenties voor u en uw gezin/omgeving. Het accepteren van deze verandering kan lastig zijn en kost tijd. Het steunpunt mantelzorg en uw huisarts kan u hierbij helpen.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.

Tip

  • Verander wat u kunt veranderen en laat los waar u geen invloed op heeft. Door te accepteren kunt u kijken hoe u de situatie kunt verbeteren.

Lees meer over steun en advies

Wat kan de omgeving/netwerk doen

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld af en toe de zorg even overnemen.

Tip

  • Vindt u het lastig om hulp te vragen? vraag aan het steunpunt mantelzorg om u hierbij te helpen.
  • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn.

Lees meer over steun uit uw omgeving

Eigen bijdrage/financiën

Marlies en Ronald kregen te maken met een hoge eigen bijdrage voor bijvoorbeeld aanpassingen in de badkamer. Krijgt de persoon die u verzorgt ook hulp of zorg thuis op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Of verblijft hij in een verzorgings- of verpleeghuis? Dan is hij daarvoor een eigen bijdrage verschuldigd. Deze bijdrage wordt geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het gezinsinkomen.

Tip

Gemeenten hebben de taak om mantelzorgers te waarderen. Veel gemeenten doen dit in de vorm van een geldbedrag of (kortings)bonnen. Vraag uw gemeente hoe zij mantelzorgers waarderen en meld u hiervoor aan.

Lees meer over de eigen bijdrage

Of reken uw eigen bijdrage uit op www.hetcak.nl

Lees meer over financiële mogelijkheden voor mantelzorgers

Woningaanpassingen in huis

Aanpassingen in huis kunnen de zorg lichamelijk lichter maken. Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij u gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage, dit verschilt per gemeente. Bij het Wmo-loket vraagt u een woningaanpassing aan vervolgens volgt er een keukentafelgesprek waarin besproken wordt welke zorg nodig is.

Tip

  • Vraag via gemeente of zorgverzekeraar om het advies van een ergotherapeut. Hij of zij kan meedenken over de aanpassingen die nodig zijn.
  • Vraag om een onafhankelijke cliëntenondersteuner bij het keukentafgesprek.

Lees meer over wonen en mantelzorg

Lees meer over Wmo en mantelzorg

Tips voor het voeren van een keukentafelgesprek

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief voor mantelzorgers

En blijf op de hoogte van informatie voor mantelzorgers. Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief Actueel en ontvang nieuws en tips voor mantelzorgers in uw mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief Actueel

Heb je een vraag?
Bel of mail de Mantelzorglijn

0900 - 20 20 496 (10ct/pm)