Johan en Tineke kennen elkaar nog maar een paar jaar als Tineke op 44-jarige leeftijd hoort dat ze Alzheimer heeft. Inmiddels is ze 51. Ze kan niet meer zelfstandig functioneren en is volledig afhankelijk van Johan. Hij heeft beloofd voor haar te zorgen ‘tot de laatste snik’. Maar fysiek raakt hij uitgeput en het is maar de vraag hoe lang hoe lang hij dit nog volhoudt. Het team van Ik zorg voor jou biedt ondersteuning.

Gratis tips voor mantelzorgers

Uitzending gemist? Kijk de aflevering terug.

Thema's in deze aflevering:

Hulp van zorgvrijwilligers

De zorgvrijwilliger gaat in deze aflevering leuke dingen doen met Tineke, zodat Johan met een gerust hart naar zijn werk kan. Vrijwilligers kunnen u de zorg uit handen nemen. Bijvoorbeeld door iets te ondernemen met degene voor wie u zorgt of degene gezelschap houdt. Ook kunnen vrijwilligers activiteiten overnemen waar u door de zorg nu geen tijd voor hebt. Denk aan het onderhouden van de tuin, een keer een maaltijd koken of boodschappen doen.

U kunt voor een zorgvrijwilliger terecht bij een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Tip

 • Kijk of een vrijwilliger u werk uit handen kan nemen, zodat u even tijd voor uzelf heeft.

Lees meer over vrijwilligerszorg

Zoek een vrijwilligersorganisatie bij u in de buurt


Woningaanpassingen in huis

Een aangepaste stoel en een aangepast bed maken de zorg lichamelijk lichter voor Johan. Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij uw gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage, dit verschilt per gemeente. Bij het Wmo-loket vraagt u een woningaanpassing aan vervolgens volgt er een keukentafelgesprek waarin besproken wordt welke zorg nodig is.

Tip

 • Vraag via gemeente voor aanpassingen in huis en/of zorgverzekeraar voor persoonlijke hulpmiddelen om het advies van een ergotherapeut. Hij of zij kan meedenken over de aanpassingen die nodig zijn.
 • Vraag om een onafhankelijke cliëntenondersteuner bij het keukentafgesprek.

Lees meer over wonen en mantelzorg
Lees meer over Wmo en mantelzorg
Tips voor het voeren van een keukentafelgesprek

Mantelzorg en werk

Johan combineert de zorgtaken voor zijn vrouw Tineke met een baan. Hij is daarmee niet de enige: 5 op de 6 mantelzorgers tussen (18 - 64 jarige) heeft betaald werk. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost.

Tip

 • Vertel uw werkgever en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren

Overdragen van de zorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. ‘Deze uitjes zijn voor mij geweldig, dat je even je handen vrij hebt’, aldus Johan over zijn bezoek aan een Feyenoord wedstrijd. Dit kan een uurtje sporten zijn of een avondje voor uzelf. Maar het kan ook gaan om dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie u zorgt zijn. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

 • Tips 
  Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap.
 • Vraag bij uw zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning of vervangende zorg bieden. Of kijk in het overzicht van de Consumentenbond.
 • Vraag bij uw gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning kunnen bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. Lees meer over overdragen van de zorg

Wat kan de omgeving/netwerk doen

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen professionals, vrijwilligers en mensen uit uw omgeving. Dat laat ook deze aflevering weer zien. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld net als bij  Johan en Tineke koken, schoonmaken of gezelschap bieden voor Tineke zodat Johan even weg kan. Maar er zijn ook andere creatieve mogelijkheden denkbaar zoals in deze aflevering het organiseren van een benefietconcert.

Tips

 • Vindt u het lastig om hulp te vragen? vraag aan het steunpunt mantelzorg om u hierbij te helpen
 • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn. 

Lees meer over steun uit uw omgeving

Eigen bijdrage/financiën

Johan moet in deze aflevering geld lenen om een wandje in de douche te kunnen betalen. Als mantelzorger kunt u te maken krijgen met verminderde inkomsten en extra uitgaven, zoals aanpassingen in het huis telefoon- en reiskosten. Om u daarin tegemoet te komen, biedt de overheid verschillende vergoedingen en vrijstellingen.

Tip

 • Heeft u veel zorgkosten? Dan kunt u deze mogelijk aftrekken van de belasting. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen.

Lees meer over financiële mogelijkheden voor mantelzorgers

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief voor mantelzorgers

En blijf op de hoogte van informatie voor mantelzorgers. Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief Actueel en ontvang nieuws en tips voor mantelzorgers in uw mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief Actueel

Heb je een vraag?
Bel of mail de Mantelzorglijn

0900 - 20 20 496 (10ct/pm)