Titus werkt fulltime en daarnaast is hij mantelzorger voor zijn hele gezin. Zijn vrouw Tamara heeft MS en zijn twee jonge kinderen hebben ook extra zorg nodig. Met een lach op zijn gezicht houdt hij alle ballen in de lucht, maar het valt hem heel erg zwaar. Tamara is bang dat hij overspannen raakt en dan is het gezin nog verder van huis. Het team van ‘Ik Zorg Voor Jou’ biedt hulp.


Uitzending gemist? Kijk hier de aflevering terug!

Gratis tips voor mantelzorgers

Thema's in deze aflevering:

Overbelasting

Wanneer u intensief voor een ander zorgt dan komt er veel op u af. Niet alleen moet u de zorg voor een ander combineren met uw andere bezigheden. Maar ook kan de relatie met degene voor wie u zorgt verandert. Alles bij elkaar is het niet niks waar u mee te maken krijgt. Praat erover met mensen in uw omgeving, het steunpunt mantelzorg en/of medewerkers van de Mantelzorglijn. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.

Een luisterend oor helpt echt. 

Tip

 • Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten, via mantelzorgondersteuning, de patiëntenvereniging of internet (bijv. facebook.nl/MantelzorgNLmantelzorg)

Lees meer onder steun en advies


Acceptatie ziekte/situatie, verandering van leven / loslaten

Als iemand in uw omgeving ziek wordt, dan staat plots de wereld op zijn kop. Niet alleen voor degene die ziek is maar zeker ook voor u als mantelzorger. Want degene voor wie u zorgt en de situatie is niet meer hetzelfde als voorheen. Of zoals Titus geeft aan: ‘De manier waarop wij nu met elkaar omgaan is wel veranderd en dat botst nog weleens’. Dat heeft consequenties voor u en uw gezin/omgeving. Het accepteren van deze verandering kan lastig zijn en kost tijd. Titus en Tamara kregen te maken met schuld gevoelens, jezelf wegcijferen en angst voor de toekomst. Het steunpunt mantelzorg en uw huisarts kan u hierbij helpen. 

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.

Tip

- Zoek een uitlaatklep die bij je past. In je omgeving of bij een professional.

Lees meer onder steun en advies


Woningaanpassingen in huis 

Welke ondersteuning er aan mantelzorgers wordt geboden verschilt per gemeente. De woning van Titus en Tamara werd aangepast door de gemeente Den Haag. Met uw gemeente kunt u bespreken wat u nodig heeft om goed voor een ander te zorgen. U kunt hiervoor een keukentafelgesprek aanvragen. Tijdens zo’n gesprek bekijkt de gemeente welke ondersteuning nodig is en u kunt ook uw wensen en ideeën ter sprake brengen. Bij dit gesprek is zowel degene die zorg nodig heeft als de mantelzorger aanwezig. 

Tips

 • Begin als mantelzorger goed voorbereid aan het keukentafelgesprek. Lees de 8 tips.
 • Vraag om een onafhankelijke cliëntenondersteuner bij het keukentafgesprek.
 • Meld u aan voor onze nieuwsbrief met tips, voordeel en nieuws voor mantelzorgers

Lees meer over wonen en mantelzorg

Lees meer over Wmo en mantelzorg


Wat kan de omgeving/netwerk doen

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen professionals, vrijwilligers en mensen uit uw omgeving. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken want zoals een vriendin van Titus en Tamara treffend zei: ‘Het is wel jammer dat ik het niet wist, want ik had het wel eerder voor ze kunnen doen’.

Uw omgeving kan bijvoorbeeld net als bij  Johan en Tineke koken, schoonmaken of gezelschap bieden voor Tineke zodat Johan even weg kan. Maar er zijn ook andere creatieve mogelijkheden denkbaar zoals in deze aflevering het organiseren van een benefietconcert.

Tips

 • Vindt u het lastig om hulp te vragen? Vraag aan het steunpunt mantelzorg om u hierbij te helpen
 • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn.  

Lees meer over steun uit uw omgeving


Mantelzorg en werk

Titus combineert de zorgtaken voor zijn vrouw Tamara met een fulltime baan. Hij is daarmee niet de enige: 5 op de 6 mantelzorgers tussen (18 - 64 jarige) heeft betaald werk. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. 

Tips 

 • Vertel uw werkgever en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.
 • Empower jezelf als mantelzorger; neem een kijkje op de website vanMantelzorg Power

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren


Ben jij jonge mantelzorger?

Het bleek niet uit de uitzending, maar de kinderen van Titus en Tamara zijn –naast dat ze zelf ook zorg nodig hebben - ook jonge mantelzorgers voor hun moeder. Is er bij jou thuis ook iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen, of doe je dat juist liever niet? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. We hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet. 

Tip 

Lees meer voor jonge mantelzorgers


Overdragen van de zorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Zoals het boksen, een uitlaatklep is voor Titus. Of bijvoorbeeld een avondje voor uzelf. Maar het kan ook gaan om dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie u zorgt zijn. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken. 

Tips 

 • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap
 • Kijk of een vrijwilliger u werk uit handen kan nemen, zodat u even tijd voor uzelf heeft.
 • Vraag bij uw zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning of vervangende zorg bieden. Of kijk in het overzicht van de Consumentenbond.
 • Vraag bij uw gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning kunnen bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. 
Lees meer over overdragen van de zorg

Lees meer over vrijwilligerszorg


Uitzending terugkijken?

Ontvang gratis tips over mantelzorg

Herken jij de situaties en verhalen van mantelzorgers in Ik Zorg Voor Jou? Kan jij ook wel wat hulp gebruiken, maar weet je niet waar je terecht kan? Wij versturen na elke aflevering van Ik Zorg Voor Jou gratis tips over mantelzorg. 

Meld je nu vast aan om de tips naar aanleiding van de uitzending van vanavond te ontvangen.

Aanmelden tips Ik Zorg Voor Jou

Nieuwsbrief Actueel

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over mantelzorg? Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel, vol tips, nieuws en voordeel.

Meld je aan