Katja is een alleenstaande moeder van een puberdochter. Ze volgt daarnaast een opleiding en zorgt voor haar moeder Els. Haar moeder heeft longenfyseem en kan niet meer naar boven om te douchen. Katja maakt zicht voortdurend zorgen en komt niet meer aan haar eigen leven toe. Het team van Ik Zorg Voor jou biedt hulp.

Gratis tips voor mantelzorgers

Thema's in deze aflevering

Tijd voor jezelf

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Dat ervaart Katja ook, ze dreigt zelfs aan de zorgen onder door te gaan. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarom belangrijk. Dit kan een uurtje sporten zijn, of een avondje uit maar ook bijvoorbeeld tijd voor andere gezinsleden. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken. Maar zeker ook met het accepteren van hulp van anderen. Ook Katja vindt het moeilijk om hulp te vragen, want ‘anderen hebben ook problemen, ik doe het zelf wel’.

Tips

 • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap of het bijhouden van de tuin
 •  Vraag bij uw gemeente of zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. Lees meer

Hoe krijg ik de juiste zorg? Keukentafelgesprek!

Professionele hulp en zorg kunt u aanvragen bij uw gemeente.  Vervolgens bekijkt de gemeente in een keukentafelgesprek welke ondersteuning nodig is. Bij dit gesprek is zowel degene die zorg nodig heeft als de mantelzorger aanwezig. Ook kunt u een cliëntondersteuner vragen bij dit gesprek. Samen kunnen creatieve oplossingen worden onderzocht. Zoals in de uitzending bijvoorbeeld het inzetten van een verhuisvergoeding voor een traplift.

Hoe gaat u als mantelzorger zo'n gesprek goed voorbereid aan? Lees de 8 tips.

Tip

 • Vraag een onafhankelijke cliëntondersteuner om aanwezig te zijn bij het keukentafelgesprek.
 • Denk ook aan de mogelijkheid van huishoudelijke hulp of bijvoorbeeld een vrijwilliger voor het doen van de administratie.

Lees de tips over het voeren van een keukentafelgesprek met uw gemeente.

Emotionele overbelasting

Katja zorgt in deze aflevering intensief voor haar moeder Els, die een ernstige longziekte heeft. Katja zegt hierover: ‘Je bent er 24-uur mee bezig, het zit altijd in mijn hoofd’. Daarbij komt ook de zorg dat het zomaar voorbij kan zijn.

Wanneer u intensief voor een ander zorgt dan komt er veel op u af. Niet alleen moet u de zorg voor een ander combineren met uw andere bezigheden. Maar ook kan de relatie met degene voor wie u zorgt veranderen. Alles bij elkaar is het niet niks waar u mee te maken krijgt. Praat erover met mensen in uw omgeving, het steunpunt mantelzorg en/of medewerkers van de Mantelzorglijn. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.
Een luisterend oor helpt echt.

Tip

 • Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten, via mantelzorgondersteuning, de patiëntenvereniging of internet (bijv. facebook.nl/MantelzorgNLmantelzorg)

Lees meer onder steun en advies

Wat kan de omgeving/netwerk doen?

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld af en toe de zorg even overnemen.

Tip

 • Vindt u het lastig om hulp te vragen? Vraag aan een organisatie voor mantelzorgondersteuning bij u in de buurt om u hierbij te helpen.
 • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn.

Lees meer over steun uit uw omgeving

Heeft u geen sociaal netwerk?

In het programma Ik Zorg Voor Jou zien we elke week dat vrienden, buren en bekenden hulp komen bieden. Maar wat nu als u geen mensen om u heen hebt die kunnen helpen? Vaak is uw netwerk groter dan u denkt en is er ook meer mogelijk. Een vrijwillige netwerkcoach kan u hierbij wellicht ondersteunen. Vraag hiernaar bij een organisatie van mantelzorgondersteuning bij u in de buurt. mantelzorg.nl/lidorganisaties

Tip

Vraag hulp bij het steunpunt mantelzorg over hoe u uw sociale netwerk kunt betrekken bij de zorg.

Lees meer over Steun uit uw omgeving

Hulp van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen u de zorg even uit handen nemen. Bijvoorbeeld door iets te ondernemen met degene voor wie u zorgt of even op te passen. Ook kunnen vrijwilligers klusjes overnemen waar u door de zorg nu geen tijd voor hebt. Denk aan het onderhouden van de tuin, een keer een maaltijd koken of boodschappen doen.

U kunt dit eenvoudig regelen via de website wehelpen.nl. Op deze website kunnen mensen hulp zoeken maar ook hulp aanbieden. Ook kunt u terecht bij organisaties voor vrijwilligerszorg.

Tip

 • Kijk of een vrijwilliger u werk uit handen kunt nemen, zodat u even tijd voor uzelf heeft.

Lees meer over wehelpen.nl en vrijwilligerszorg

Mantelzorg combineren met een opleiding/werk

Combineert u als mantelzorger uw zorgtaken met een opleiding of scholing? Dan bent u niet de enige: één op de zes werknemers combineert zorgtaken met werk, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg of scholing en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden of schooltijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost.

Tip

 • Vertel uw studiebegeleider, werkgever, mede studenten en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren

Woningaanpassingen in huis

Een aangepaste stoel en een aangepast bed maken de zorg lichamelijk lichter voor Johan. Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Bij uw gemeente kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage, dit verschilt per gemeente. Bij het Wmo-loket vraagt u een woningaanpassing aan vervolgens volgt er een keukentafelgesprek waarin besproken wordt welke zorg nodig is.

Tip

 • Vraag via gemeente voor aanpassingen in huis en/of zorgverzekeraar voor persoonlijke hulpmiddelen om het advies van een ergotherapeut. Hij of zij kan meedenken over de aanpassingen die nodig zijn.
 • Vraag om een onafhankelijke cliëntenondersteuner bij het keukentafgesprek.

Lees meer over wonen en mantelzorg
Lees meer over Wmo en mantelzorg
Tips voor het voeren van een keukentafelgesprek

Nieuwsbrief Actueel

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over mantelzorg? Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel, vol tips, nieuws en voordeel.

Meld je aan

Ik heb een vraag, bel mij!

Heeft u een vraag? Of wilt u uw verhaal kwijt? Laat uw contactgegevens achter en een medewerker van de Mantelzorglijn neemt contact met u op. Vermeld in het onderwerpveld 'Bel mij'.

Neem contact met mij op