Het leven van Hans en Christa staat 24/7 in het teken van de zorg voor hun meervoudig gehandicapte zoon Dinand (9). Samen met oudste zoon Dave leven ze volledig naar zijn ritme. Ze maken zich zorgen over de toekomst. Waar moet Dinand heen als er iets met hen gebeurd? Ze zoeken de juiste hulp, maar waar vind je die voor een zeer zorgintensief kind?

Gratis tips voor mantelzorgers

Thema's van deze aflevering:

Persoonsgebonden budget (pgb)

Hans en Christa hebben beiden geen reguliere baan, maar krijgen een vergoeding uit het persoonsgebonden budget van Dinand. Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen mensen die zorg nodig hebben, zelf zorg inkopen. Het pgb biedt de zorgvrager de mogelijkheid om zelf de regie te behouden. Het gaat dus om een bewuste keuze, zeker op het moment dat een mantelzorger geïndiceerde zorgtaken gaat doen en daarvoor een vergoeding uit het pgb krijgt aan de zorgvrager (bovenop de mantelzorginzet). 

Wanneer je naast je mantelzorgtaken ook een stuk geïndiceerde zorg op je neemt met een pgb, dan is het goed je bewust te zijn van consequenties en mogelijke risico’s. Want er wordt geen pensioen opgebouwd. Bij werkloosheid is er niet altijd recht (meer) of WW en ook niet altijd op bijstand. Als familielid wordt opgenomen of komt te overlijden heeft u geen inkomen meer. En wanneer u als verzorgende ziek wordt, is er niet zomaar vervanging.

Tip

  • Verleent u naast uw mantelzorgtaken ook een stuk geïndiceerde zorg op met een pgb? dan is het goed u bewust te zijn van consequenties en mogelijke risico’s.

Lees meer over persoonsgebonden budget.

Overdragen van de zorg

Hans en Christa geven aan dat ze eigenlijk nauwelijks meer tijd voor zichzelf of voor elkaar hebben. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf en voor elkaar is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten, een avondje voor uzelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie u zorgt zijn. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Tips

  • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap.
  • Vraag bij uw zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning of vervangende zorg bieden. Of kijk in het overzicht van de Consumentenbond.
  • Vraag bij uw gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning kunnen bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen. Lees meer over overdragen van de zorg

Emotionele overbelasting en lotgenotencontact

Wanneer u intensief voor een ander zorgt dan komt er veel op u af. Dit ondervinden Christa en Hans ook nu ze 24/7 intensief voor hun zoon Dinand zorgen. Niet alleen om  de zorg te combineren met uw andere bezigheden. Maar ook kan de relatie met degene voor wie u zorgt en met andere gezinsleden veranderen. Alles bij elkaar is het niet niks waar u mee te maken krijgt. Praat erover met mensen in uw omgeving, het steunpunt mantelzorg en/of medewerkers van de Mantelzorglijn. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk. Een luisterend oor helpt echt.

Tip

  • Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten, via mantelzorgondersteuning, de patiëntenvereniging of internet (bijv. facebook.nl/MantelzorgNLmantelzorg)

Lees meer onder steun en advies

Wat kan de omgeving/netwerk doen?

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld af en toe de zorg even overnemen.

Tip

  • Vindt u het lastig om hulp te vragen? Vraag aan een organisatie voor mantelzorgondersteuning bij u in de buurt om u hierbij te helpen.
  • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn.

Lees meer over steun uit uw omgeving

Ben jij jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. We hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

Tip

Bekijk tips hoe je voor jezelf kunt zorgen en waar je terecht kunt met je vragen

Mantelzorg en werk

Combineert u als mantelzorger uw zorgtaken met een betaalde baan? Dan bent u niet de enige: één op de zes werknemers doet dit, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. Hans heeft dat ook ervaren. Tot drie keer toe is hij zijn baan verloren.

Tip

Vertel uw werkgever en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren

Nieuwsbrief Actueel

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over mantelzorg? Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel, vol tips, nieuws en voordeel.

Meld je aan

Ik heb een vraag, bel mij!

Heeft u een vraag? Of wilt u uw verhaal kwijt? Laat uw contactgegevens achter en een medewerker van de Mantelzorglijn neemt contact met u op. Vermeld in het onderwerpveld 'Bel mij'.

Neem contact met mij op