Gert en Anita hebben drie kinderen die beperkt zijn. Tot overmaat van ramp krijgt Gert twee jaar geleden ook nog een tia waardoor het grootste deel van de zorg op de schouders van Anita terecht komt.

Bekijk de aflevering terug.

Gratis tips voor mantelzorgers

Thema's van deze aflevering:

Tijd voor jezelf

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf en tijd voor elkaar is daarom belangrijk. Gert en Anita gaan in deze aflevering een weekendje weg en Anita pakt het sporten en koffie drinken met vriendinnen weer op. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken. Maar zeker ook met het accepteren van hulp van anderen.

Tips

  • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap of het bijhouden van de tuin
  • Vraag bij uw gemeente of zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen.

Acceptatie van de situatie

In het gezin van Gert en Anita hebben niet alleen de drie kinderen veel zorg nodig, maar kan Gert na zijn tia ook minder doen dan voorheen door concentratieproblemen. Als iemand in uw omgeving ziek wordt, dan staat plots de wereld op zijn kop. Niet alleen voor degene die ziek is maar zeker ook voor u als mantelzorger. Want degene voor wie u zorgt en de situatie is niet meer hetzelfde als voorheen. Dat heeft consequenties voor u en uw gezin/omgeving. Het accepteren van deze verandering kan lastig zijn en kost tijd.

Een organisatie voor mantelzorgondersteuning en uw huisarts kan u hierbij helpen.
Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.


Tip

  • Zoek een uitlaatklep die bij u past. In uw omgeving of bij een professional.

Lees meer onder steun en advies

Lotgenotencontact

Stefan is in deze aflevering erg blij met lotgenotencontact. Om tips en ideeën te kunnen uitwisselen. Maar ook om met iemand te praten die weet wat het is om 24 uur per dag pijn te hebben. Ook voor de mantelzorger kan het fijn zijn om ervaringen en tips uit te wisselen en weten dat je hier niet alleen in staat.

Tip

  • Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten, dit kan ook door het doen van een oproep op Facebook of Twitter.

Lees meer onder https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/the...

Regelen van de zorg

Het valt niet altijd mee om te weten waar je moet zijn voor welke zorg en ondersteuning. De administratieve rompslomp valt ook Anita zwaar. Het kost haar veel tijd en energie. Heeft de persoon die u verzorgt professionele zorg of ondersteuning nodig? Dan krijgt u te maken met verschillende wetten. Dat zijn de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). In de onderstaande drie factsheets leest u wat u waar moet regelen.

Tips

  • Wilt u advies bij het regelen van de zorg?  Bel de Mantelzorglijn tel 030 - 760 60 55 of raadpleeg een organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw omgeving.
  • Wilt u bezwaar maken tegen een besluit? De juridische adviseurs van MantelzorgNL kunnen u daarbij helpen, zie mantelzorg.nl/juridischadvies

Zoek een organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw omgeving

Lees meer over de:
• Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo):
• Zorgverzekeringswet (Zvw)
• Wet langdurige zorg(Wlz)

Hulp van vrijwilligers

Voor Stefan wordt een buddy gevonden, die samen met hem zijn hobby kan uitoefenen: taarten bakken. Vrijwilligers kunnen u de zorg uit handen nemen, bijvoorbeeld door iets te ondernemen met degene voor wie u zorgt. Ook kunnen vrijwilligers activiteiten overnemen waar u door de zorg nu geen tijd voor hebt. Denk aan het onderhouden van de tuin, een keer een maaltijd koken of boodschappen doen.

U kunt voor een vrijwilliger terecht bij een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Tip

  • Kijk of een vrijwilliger u werk uit handen kan nemen, zodat u even tijd voor uzelf heeft.

Lees meer over vrijwilligerszorg

Zoek een vrijwilligersorganisatie bij u in de buurt

Wat kan u omgeving doen? Digitale tools?

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen professionals, vrijwilligers en mensen uit uw omgeving. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Anita: ‘Een schema is het belangrijkst, zodat ik niet hoef te vragen’. Gelukkig zijn er digitale agenda’s om hierbij te ondersteunen. 

Tips

  • Vindt u het lastig om hulp te vragen? Vraag aan het steunpunt mantelzorg om u hierbij te helpen
  • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn. Bijvoorbeeld wehelpen.nl, miessagenda.nl, carenzorgt.nl en sharecare.nl

Lees meer over steun uit uw omgeving

Nieuwsbrief Actueel

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over mantelzorg? Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel, vol tips, nieuws en voordeel.

Meld je aan

Ik heb een vraag, bel mij!

Heeft u een vraag? Of wilt u uw verhaal kwijt? Laat uw contactgegevens achter en een medewerker van de Mantelzorglijn neemt contact met u op. Vermeld in het onderwerpveld 'Bel mij'.

Neem contact met mij op