Na een scooterongeluk heeft Daniël (45) een hoge dwarslaesie. Zijn vrouw Denise (41) zorgt dag en nacht voor hem én hun vier kinderen. Door de zware zorg heeft ze een carpaletunnelsyndroom opgelopen en ze moet dringend geopereerd worden. Denise stelt de operatie steeds weer uit. Want hoe moet dat met de zorg voor Daniel als zij 4 weken haar hand niet mag gebruiken?

Gratis tips voor mantelzorgers


Thema's van deze aflevering:


Acceptatie van de situatie

Na het scooterongeluk van Daniel staat iedereen in het gezin in de overlevingsstand. Logisch, want als iemand in je omgeving ziek wordt, dan staat plots de wereld op zijn kop. Niet alleen voor degene die ziek is maar zeker ook voor de mantelzorger. Want degene voor wie u zorgt en de situatie is niet meer hetzelfde als voorheen. Dat heeft consequenties voor u en uw gezin/omgeving. Het accepteren van deze verandering kan lastig zijn en kost tijd.

Een organisatie voor mantelzorgondersteuning en uw huisarts kan u hierbij helpen.
Uw huisarts kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of algemeen maatschappelijk werk.


Tip

 • Zoek een uitlaatklep die bij u past. In uw omgeving of bij een professional.Lees meer onder steun en advies


Persoonsgebonden budget (pgb)

Denise heeft geen betaalde baan, maar Daniel betaalt haar uit het persoonsgebonden budget (pgb) om voor hem te zorgen. Met een pgb kunnen mensen die zorg nodig hebben, zelf zorg inkopen. Het pgb biedt de zorgvrager de mogelijkheid om zelf de regie over het eigen leven te houden. Het gaat dus om een bewuste keuze, zeker op het moment dat een mantelzorger geïndiceerde zorgtaken gaat doen en daarvoor een vergoeding uit het pgb krijgt aan de zorgvrager (bovenop de mantelzorginzet). 

Maar bij een pgb ligt ook financiele kwetsbaarheid op de loer. Bij een pgb:

 • bouwt u geen pensioen op,
 • is er als u zelf ziek wordt als verzorgende is er niet zomaar vervanging,
 • bent u niet verzekert voor loonderving door ziekte of arbeidsongeschiktheid,
 • heeft u bij werkloosheid niet altijd meer recht op WW en ook niet altijd op bijstand,
 • Heeft u geen inkomen meer als uw naaste wordt opgenomen/komt te overlijden.

Tips

 • Bespreek met een mantelzorgconsulent de voor- en nadelen van een pgb en verlies uw toekomstperspectief daarbij niet uit het oog.
 • Veel informatie over pgb is te vinden op de website van Per Saldo: www.pgb.nl
 • Zoek een mantelzorgconsulent bij u in de buurt

Lees meer over het persoonsgebonden budget.


Tijd voor jezelf

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf en tijd voor elkaar is daarom belangrijk. Denise heeft weer meer quality time met haar kinderen en Daniel en Denise gaan er ook samen op uit. Maar voordat ze dit kunnen moeten ze hier veel voor regelen. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken. Maar zeker ook met het accepteren van hulp van anderen.

Tips

 • Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap of het bijhouden van de tuin
 • Vraag bij uw gemeente of zorgverzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg te delen


Ben jij jonge mantelzorger?

 • De dochters van Denise maken zich zorgen over hun moeder. Er rusten zoveel taken op haar schouders, wat als zij wegvalt? Deze jonge mantelzorgers geven haar uiteindelijk op voor het programma. Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. We hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

Tips


Wat kan de omgeving/netwerk doen?

Zorgen voor een ander hoeft u niet alleen te doen. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Zowel door erover te praten als het uit handen geven van de zorg, zodat u tijd heeft om even te ontspannen en tijd voor andere bezigheden te hebben. Uw omgeving kan bijvoorbeeld af en toe de zorg even overnemen.


Tips

 • Vindt u het lastig om hulp te vragen? Vraag aan een organisatie voor mantelzorgondersteuning bij u in de buurt om u hierbij te helpen.
 • Maak gebruik van een gedeelde digitale agenda, zodat afspraken eenvoudig in te plannen zijn. Bijvoorbeeld via wehelpen.nl, miessagenda.nl, carenzorgt.nl of sharecare.nl.

Lees meer over steun uit uw omgeving.  


Mantelzorg en werk

Combineert u als mantelzorger uw zorgtaken met een betaalde baan? Of gaat u net als Denise weer op zoek naar een baan, naast uw mantelzorgtaken? Dan bent u niet de enige: één op de zes werknemers werkt en zorgt, in de zorgsector zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Bijvoorbeeld omdat zorgtaken en werktijden elkaar overlappen. En omdat het veel energie kost. Toch is dit ook een manier om uw leven meer in balans te houden en te beschikken over financiële zekerheid.Tips

 • Vertel uw werkgever en collega’s over uw zorgtaken, alleen dan kunt u begrip krijgen voor uw situatie en kan naar oplossingen worden gezocht.
 • Zet de competenties die u als mantelzorger hebt geleerd op uw curriculum vitae
 • Empower uzelf als mantelzorger; neem een kijkje op de website van Mantelzorg Power

Lees hoe u werk en mantelzorg kunt combineren

Nieuwsbrief Actueel

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over mantelzorg? Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel, vol tips, nieuws en voordeel.

Meld je aan

Ik heb een vraag, bel mij!

Heeft u een vraag? Of wilt u uw verhaal kwijt? Laat uw contactgegevens achter en een medewerker van de Mantelzorglijn neemt contact met u op. Vermeld in het onderwerpveld 'Bel mij'.

Neem contact met mij op