"Mama komt toch bij jou in de tuin?"


Wanneer de alleenstaande moeder van Annette ruim anderhalf jaar terug lelijk ten val komt, heeft zij tijdelijk extra zorg nodig. “Dat was een eye-opener,” zegt Annette, “want dat was de eerste keer dat ik me bedacht dat er een moment komt dat mama permanente zorg nodig heeft.” Als Annette daarover met haar zus Marjolein spreekt, komt de reactie met een licht grappende ondertoon: “Dan komt mama gewoon bij jou in de tuin wonen!”

Annette (48) is niet de enige die overvallen wordt door de verwachtingen van familieleden als het gaat om de zorg van ouders die ouder worden. Ginette van de Mantelzorglijn: “Mensen worstelen hier vaak mee. Vanuit de overheid wordt ook steeds meer verwacht van de informele zorg. Dit betekent dat de zorg voor ouders die niet meer volledig zelfstandig zijn steeds vaker bij de kinderen komt te liggen. En dan blijkt het niet altijd eenvoudig om de zorg onderling goed te regelen.”

Annette woont samen met haar man en drie kinderen in een ruime vrijstaande woning aan de rand van Nieuwegein. Zij werkt parttime. Marjolein (46 jaar), de zus van Annette, woont ook in Nieuwegein. Zij is onlangs gescheiden, heeft geen kinderen en een drukke baan. Hun moeder woont in Hilversum. Marjolein: “Ik kan goed overweg met mijn zus. Zij is de meest zorgzame van ons twee. Toen zij mij de vraag stelde hoe het eigenlijk moet als onze alleenstaande moeder hulp nodig zou hebben, bedacht ik mij dat er mogelijk een vrij simpele oplossing is. Annette en haar man hebben een riante tuin, ik denk dat het heel goed mogelijk is om daar een mantelzorgwoning voor mijn moeder te laten neerzetten. Voor mij is het dan ook makkelijk om een stukje zorg over te nemen, omdat mijn moeder dan dichter in de buurt woont.”

Een mantelzorgwoning kan een aantal nadelen hebben. Ginette: “Een groot voordeel is dat je geen reistijd meer hebt. Maar nadelen zijn er ook. Je zit dicht op elkaars lip zit. Je moet ertegen kunnen dat dat ten koste gaat van je privacy. Ook verwacht de gemeente dat Annette de mantelzorgwoning schoon houdt als moeder dat zelf niet meer kan. Tot slot kunnen er financiële gevolgen zijn. Bijvoorbeeld een lagere kinderopvangtoeslag en hogere heffingen vanuit de gemeente.”

Annette heeft nog nooit nagedacht over een bouwproject in hun tuin, laat staan dat zij dit met man en kinderen besproken heeft. Het lijkt haar wel een mooie oplossing, maar alleen als iedereen het hiermee eens is. Annette: ”Misschien moeten we vooral eens aan onze moeder vragen of zij dit eigenlijk wel wil!”

Meer informatie

Als je zelf de 40 of 50 passeert ga je ook steeds meer merken dat je ouders ouder worden. En we weten, ouderdom komt met gebreken. Heb het er met elkaar over!