Ria Maliepaard-Janssen

Woonplaats: Ede

Slogan: Elke mantelzorger telt!

Motivatie

Mantelzorg overkomt je. Je pakt het zogezegd vrijwillig op, maar is nooit vrijblijvend. Dat brengt plezier én zorg, en soms is de balans ver te zoeken. Je komt tijd te kort voor werk, gezin en sociale contacten. Druk en waardering zijn niet altijd in verhouding. Die toenemende druk is een belangrijk aandachtspunt, dat heb ik in 25 jaar mantelzorgen ervaren.

‘Zolang mogelijk thuis’ voor mensen met beperkingen is mooi, maar niet altijd haalbaar. Er komen meer hulpbehoevende ouderen, kinderen wonen verder weg en werken langer door. Geschikte woonruimte is te schaars. Niet elke van de 4.400.000 mantelzorgers voelt zich overbelast, maar ruim 400.000 wel.

Mijn persoonlijke slogan is ‘Iedereen telt en doet mee’ en ik steun mantelzorgers graag met actieve deelname aan de Ledenraad. Tijdens een periode van vier jaar in de Edese Gemeenteraad (117.000 mensen) heb ik veel geleerd over o.a. WMO, (jeugd)zorg, vrijwilligerswerk en participatie. Ik beschik, ook door van andere vrijwilligersfuncties over een relevant netwerk van professionals en vrijwilligers.

Type Mantelzorg op Google en het levert veel hits op: veel organisaties zetten zich hiervoor in. Elk met hun eigen visie, uitgangspunten, achterban en werkwijze. Maar, éénheid maakt macht. Daar is naar mijn mening veel te winnen.

Ik ben eigenaar van ‘de Sociale Zaak’. Het hart van mijn bedrijf is het schrijven van heldere taal. Ik verwoord in diverse uitingen de visie, het beleid en de doelstellingen van maatschappelijke organisaties in zowel in- als externe communicatie. Een vaardigheid die me ongetwijfeld bij MantelzorgNL ook van pas komt.