Zorg jij voor een ander? Het is verstandig om ieder jaar de nieuwe premie en de vergoedingen na te kijken. Kunnen jij en je naaste komend jaar nog bij dezelfde zorgverleners terecht? Welke verschillende vergoedingen voor mantelzorg zijn er en wat kun je er mee? Is een aanvullende zorgverzekering (nog) nodig? Mogelijk kun je kosten besparen.

Basisverzekering

  • Op  de website www.ikregelmijnzorggoed.nl van Rijksoverheid lees je informatie over welke zorg vergoed wordt door zorgverzekeraars in de basisverzekering, het eigen risico en of je recht hebt op zorgtoeslag.
  • Kijk op de website van je zorgverzekeraar welke diensten zij aan alle verzekerden bieden bij mantelzorg ongeacht een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld telefonisch advies, wachtlijstbemiddeling, een mantelzorgboek, mantelzorgpas, online cursus of korting op diensten aan huis.

Aanvullende verzekering

  • Informeer bij je zorgverzekeraar op wiens naam de aanvullende verzekering moet staan om gebruik te maken van vergoedingen voor bijvoorbeeld of een mantelzorgmakelaar.
  • Wil je gebruik maken van vervangende zorg uit de aanvullende verzekering? Kijk dan kritisch naar de voorwaarden, bij welke organisaties je hiervoor terecht kunt en of dit passend kan zijn voor jou. Een voorwaarde kan zijn dat je moet samenwonen met degene voor wie uje zorgt of dat je ruim van te voren aan moet geven wanneer je vervanging nodig hebt.
  • Als je naaste in een zorginstelling of verpleeghuis verzorgd wordt, dan is een aanvullende verzekering voor je naaste vaak niet nodig omdat de meeste zorg uit de basisverzekering of Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed wordt.
  • Je kunt ook bij zorgverzekeraars terecht voor informatie over vergoedingen van sommige technologische hulpmiddelen zoals als wek- en waarschuwingsapparatuur, wachtlijstbemiddeling en het aanvragen van een pgb voor zorg uit de Zorgverzekeringswet. 
  • Met een collectiviteitskorting via je werkgever, consumenten- of ledenorganisatie bespaar je op de kosten van je zorgverzekering. Leden van MantelzorgNL krijgen korting bij Menzis.

Meer informatie