Juist als je het zo druk hebt met de zorg voor een ander, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Het levert jou en degene voor wie je zorgt veel op. Het kan meer tijd en energie geven. Net wat je goed kan gebruiken. Toch?

Tip 1 Plek voor jezelf

Bedenk een plek voor jezelf waar je je regelmatig even terug kunt trekken: een ongebruikte zolderkamer, de buitenlucht, de wc op je werk of een bankje in het bos. Helemaal alleen voor jou.

Tip 2 Zeg eens nee

Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Vraag eens of iemand anders de zorg van je kan overnemen.

Tip 3 Rekken en strekken

Een paar minuten rustig bewegen, zoals yoga- of rekoefeningen of armzwaaien laadt je batterij weer op. Vastzittende energie gaat zo weer stromen.

Tip 4 Dutje overdag

Doe overdag een dutje. Natuurlijk kan dat vaak niet, maar doe het als het wel kan. Een dutje overdag lijkt tijd te kosten, maar je wordt uitgeruster en slimmer wakker. Je kunt er weer tegenaan.

Tip 5 Kijk de kunst af

Sommige mensen zijn een kei in goed voor zichzelf zorgen. Daar kun je van leren. Zij kunnen iets waar jij (nog) niet goed in bent. Dus kijk de kunst af en aap ze lekker na.

Tip 6 Zet een timer

Laat op vaste tijdstippen van de dag een timer afgaan. Vraag je dan af: "Wat kan ik voor mezelf doen?" En doe dat dan ook!

Tip 7 Meer tips

Even bijkomen? Lees deze 8x tips om op te laden.

Tip 8 Lees de Mantelzorger

Lekker ontspannen op de bank en lezen over hoe mantelzorgers zorgen voor hun familielid? Lees de laatste Mantelzorger. Met veel tips, informatie en leuke aanbiedingen. Het kost niks en het levert veel op.