Eerst de ander mantelzorgerOmschrijving: Zorgen staat voor jou op 1. Je wilt alles goed regelen voor je naaste. Jij bent degene die het overzicht heeft, beslissingen neemt en die eigenlijk alles doet. Je vindt het moeilijk om dit los te laten. De vraag is of je wel hulp wilt vragen bij de zorg en of je dit ook durft te doen. Tijd voor jezelf is lastig te vinden. Als je een paar uurtjes iets voor jezelf gaat doen, dan voel jij je schuldig. Klopt het dat je hoge eisen stelt aan jezelf en dat het daarom zwaar kan voelen? Je zou misschien wel hulp van anderen willen, maar je weet niet waar je moet beginnen en hoe je de zorg kunt loslaten.

Tips:

  • Jezelf wegcijferen kan een tijd goed gaan, maar overbelasting ligt op de loer. Lokale organisaties voor mantelzorgondersteuning geven informatie, advies en praktische steun en kunnen je doorverwijzen naar zorg- en hulpinstanties in uw omgeving. 
  • Zorg loslaten is lastig, maar het is wel van belang om wat ruimte en tijd voor jezelf te krijgen en de zorg kortdurend over te laten nemen. Op www.tijdvoorjezelf.nl staat een overzicht van respijtmogelijkheden of informeer naar de mogelijkheden in uw gemeente bij de lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning.
  • Wil jij je mantelzorgtaken meer in balans brengen met andere dingen die je doet en belangrijk vindt? Met het online coachingsprogramma Coachfriend Mantelzorg werk je in tien weken aan de hand van opdrachten aan je persoonlijke ontwikkeling en veerkracht. Eenvoudig thuis van achter je computer met hulp van een online coach. Dit programma zet je – soms letterlijk – in beweging en levert waardevolle inzichten en ervaringen op.

Sluit deze pagina om terug te gaan naar de uitslag.