Op zaterdag 12 november werd er in gemeente Littenseradiel een informatiemarkt georganiseerd voor mantelzorgers. Het was een gezellige sfeer met Friese oranjekoek, allemaal heerlijke hapjes en drankjes en livemuziek op de achtergrond. MantelzorgNL was aanwezig en verzamelde verhalen en tips over het delen van mantelzorg.

Een beetje verlegen stapte een vrouw met een prachtige bos wit haar de zaal binnen. Ze was geëmotioneerd: ‘het is toch niet te geloven dat al die mensen voor een ander zorgen?’ Ze vertelde dat ze al meer dan 30 jaar voor haar man zorgt; als jongetje zat hij in een jappenkamp, als volwassene kreeg hij PTSS en op oudere leeftijd een aantal aandoeningen waaronder alzheimer. Op dit moment heeft hij een longontsteking, mevrouw wordt meermaals per nacht wakker. Als ik vraag of het wel gaat, of er iemand is met wie ze de zorg kan delen zegt ze: ‘er komt regelmatig een maatschappelijk werkster, het is fijn dat ook ik mijn verhaal kan doen. Verder springen de kinderen bij als het echt niet meer anders kan. Ik wil de kinderen niet te veel vragen, zij hebben het in hun jeugd ook niet makkelijk gehad’.

Ook standhouders van andere standjes kwamen buurten. Op de vraag: ‘bent u mantelzorger?’ antwoordden een aantal ‘nee’, maar met even doorvragen bleken ook zij allemaal voor een ander te zorgen. ‘Ach ja, maar het is vanzelfsprekend dat ik voor mijn zusje zorg, ik ben niet echt een mantelzorger hoor!’ Zo vertelde een vrouw dat zij al haar hele leven voor haar zusje met een verstandelijke beperking zorgt (en oh ja! ook wel een beetje voor de buurvrouw en voor mijn zwager). Haar tip voor andere mantelzorgers is: ‘Maak het bespreekbaar! In gesprek met mijn broer kwam ik er achter dat ik hem onbedoeld buitensloot. Hij wilde ook graag iets betekenen voor ons zusje en ik vond de zorg af en toe best zwaar. Nu doen we het meer samen, dat is voor ons allebei fijn! We zorgen ervoor dat we alle informatie goed uitwisselen.’

Als een van de laatsten kwam een heel vrolijke vrouw langs, zij zorgt voor onder andere haar moeder. De relatie met haar moeder is moeizaam en kost haar veel energie. Ik vroeg haar hoe het kan dat ze zo vrolijk is. Ze antwoordde: ‘Ik ben heel nuchter en kan alles makkelijk van me af zetten. Daarnaast heb ik veel hobby’s. Ik zorg ervoor dat ik nooit een dansavondje oversla, dat levert me zo veel energie en plezier op, die avonden zijn goud waard.'

Stuk voor stuk waren dit bijzondere verhalen die voor de betrokkenen heel gewoon leken te zijn. Dank voor de openhartigheid. Ik wens alle mantelzorgers toe dat ze een manier vinden waarbij ze prettig en lang voor de ander kunnen blijven zorgen.

Hieke Wijbenga
Adviseur MantelzorgNL