Als mantelzorger neem je al gauw veel zorgtaken op je. Het is belangrijk om de zorg te delen, zodat je de zorg goed kunt combineren met je andere bezigheden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Vervangende zorg of respijtzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Delen van de zorg is daarom belangrijk. Dat kan echter alleen als je de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. Op een manier die bij jou past. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Lees meer over Vervangende zorg voor mantelzorgers 

Steun uit je omgeving

Mensen in je omgeving willen en kunnen vaak meer voor je betekenen dan je denkt. Maar het begint wel met het zichtbaar en bespreekbaar maken. Kom je niet meer aan andere dingen toe of heb je het gevoel dat je in een isolement raakt? Dan is het goed om te kijken of er mensen in je sociale netwerk zijn die je kunnen helpen. Er bestaan diverse apps die je kunnen helpen bij het organiseren van deze steun.

Lees meer over steun uit je omgeving

Hulp van vrijwilligers

In Nederland zijn 450.000 vrijwilligers actief in de zorg. Zij kunnen je helpen bij de zorg en ondersteuning van je naaste. Wat voor hulp bieden zij en waar kun je terecht?

Lees meer over vrijwilligers

Lees ook


'Na 15 jaar mantelzorg, m'n tong onder m'n schoenzolen, zeg ik "Zorg voor back-up, je kunt het niet alleen!"' Guusje