Van welke vergoedingen kun je gebruik maken om de zorg voor je naaste vol te houden en goed voor jezelf te blijven zorgen? Hieronder zetten we een aantal op een rij.

Basisverzekering

Ergotherapie
Een ergotherapeut kan helpen om problemen of beperkingen in huis weg te nemen door bijvoorbeeld tips, aanpassingen in huis of hulpmiddelen. De aanvullende verzekering biedt soms extra uren voor instructies aan mantelzorgers.

Psychologische hulp
Is de zorg je te veel en ervaar je mentale klachten zoals stress en slapeloosheid? Via je huisarts kun je geholpen worden bij psychische klachten, bijvoorbeeld gesprekken met een praktijkondersteuner of verwijzing naar een psycholoog.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars kunnen in aanvullende verzekering onderstaande vergoedingen opnemen:

Vervangende zorg
Vervangende mantelzorg betekent dat je zorgtaken tijdelijk kunt overdragen om even los te komen van de zorg of als je tijdelijk uitvalt of zelf op vakantie wilt.

Zorghotel
Een zorghotel biedt de mogelijkheden voor mantelzorgers en zorgvragers voor tijdelijke opvang of om er paar dagen tussen uit te gaan.

Mantelzorgmakelaar, hulp bij regelzaken
Een mantelzorgmakelaar neemt (tijdelijk) regeltaken over van mantelzorgers om hen te ontlasten. Bijvoorbeeld om vervangende zorg te regelen of een pgb aan te vragen. (link pagina mantelzorgmakelaar).

Cursussen
Als mantelzorger kun je deelnemen aan cursussen over bijvoorbeeld het verzorgen van je naaste, het leren aangeven van je grenzen of mindfullness.

Aandachtspunt

Neem altijd eerst telefonisch contact op met de zorgverzekeraar om te beoordelen of je recht hebt op een vergoeding. Informeer ook naar de voorwaarden en bij welke zorgverleners je terecht kunt.

Tip

Sommige zorgverzekeraars bieden op hun website informatie over hoe zij mantelzorgers helpen en een telefonische hulplijn voor bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling. Ook kun je soms gebruik maken van een mantelzorgmap, mantelzorgpas of andere gratis diensten.