Met welke verzekeringen kun je te maken krijgen als mantelzorger? MantelzorgNL zet ze voor jou op een rij.

Aansprakelijkheids- en ongevallen verzekering

Een wettelijke verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) geeft meestal ook dekking voor schade die ontstaat als gevolg van mantelzorg. Bijvoorbeeld wanneer een hulpbehoevende schade krijgt door toedoen van een mantelzorger.

De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deze verzekering keert uit wat uw eigen verzekering niet vergoedt. Vaak dekt deze verzekering ook schade als gevolg van ongevallen en persoonlijke eigendommen. Informeer bij je gemeente naar de polisvoorwaarden.

Zorgverzekering

De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt verpleging en verzorging aan huis. Hiervoor geldt geen eigen risico of eigen bijdrage. Ook bieden zorgverzekeraars vaak in een aanvullende verzekering speciale vergoedingen ter ondersteuning aan mantelzorgers. Het gaat om vergoedingen voor het inzetten van een mantelzorgmakelaar voor regeltaken, vervangende mantelzorg via stichting Handen-In-Huis, mantelzorgcursussen en mantelzorgarrangementen. Lees meer

Annuleringsverzekering

Als mantelzorger moet je meestal veel regelen voordat u op vakantie kunt. Bijvoorbeeld de zorg overdragen aan iemand anders. Dan is er niets vervelender dan dat je hoort dat de zorginstelling waar de persoon voor wie je zorgt tijdelijk zou verblijven onverwachts geen plek meer heeft. Of dat de zorgprofessional die de zorg zou overnemen, dit door omstandigheden niet meer kan doen. Met de Mantelzorg Annuleringsverzekering kun je je vakantie in dat geval kosteloos annuleren.