Leestijd 1-3 minuten

Woningaanpassing

Wil je vanwege de zorg voor je naaste je huis aanpassen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld het plaatsen van een traplift, elektronische deuropeners of een verhoogd toilet. Het weghalen van drempels of aanpassingen in de badkamer of keuken.

Dan kun je een vergoeding krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Of dit mogelijk is hangt af van de aard en de zwaarte van de zorg van degene die je verzorgt.

Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente kun je navragen of je recht hebt op een vergoeding. Soms geldt er een eigen bijdrage. Dit verschilt per gemeente.

Maar hoe gaat dat in z’n werk? En wat zijn de financiële gevolgen?

Wie betaalt voor een woningaanpassing?

Een woningaanpassing kan vergoed worden vanuit de Wmo of zorgverzekering. Of je betaalt er zelf voor.

Vergoedingen woningaanpassing via de Wmo

De woningaanpassing kun je soms geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Of dit mogelijk is hangt af van de aard en de zwaarte van de zorg die je naaste nodig heeft.

Als je je huis wil aanpassen vanwege de zorg voor je naaste, doorloop je de volgende stappen:

  • Je doet een melding bij het Wmo-loket of sociaal wijkteam van je gemeente.
  • Dan volgt een keukentafelgesprek of maatwerkgesprek met een vertegenwoordiger van de gemeente.
  • De gemeente onderzoekt je situatie en kijkt of de gevraagde voorzieningen algemeen gebruikelijk zijn. Als dat zo is, wordt het niet vanuit de Wmo verstrekt. Algemeen gebruikelijke voorzieningen zijn aanpassingen of voorzieningen die voor iedereen beschikbaar zijn, of je nu wel of geen beperking hebt.
  • De gemeente onderzoekt vervolgens hoe de woning het goedkoopst, maar wel op een geschikte manier aan te passen is.

Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente kun je navragen of je recht hebt op een maatwerkvoorziening. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten wat wordt toegekend.

Voor een woningaanpassing betaal je een eigen bijdrage. Dit valt onder het abonnementstarief in de Wmo.

Vraag bij de gemeente hoe lang je die eigen bijdrage moet betalen. De gemeente kan voor de gehele gebruikstijd van bijvoorbeeld een traplift een eigen bijdrage vragen. Dan kan het goedkoper zijn om zelf een tweedehands traplift te regelen dan het via de gemeente te laten lopen.

Bij woningaanpassingen kun je kiezen: of je laat de gemeente de hulpmiddelen leveren (dit heet zorg in natura), óf je doet het zelf via een persoonsgebonden budget (pgb).

Vergoeding woningaanpassing door zorgverzekeraar

Je zorgverzekering vergoedt sommige hulpmiddelen of aanpassingen. Zoals technologische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Ook wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking vallen onder de zorgverzekering.

Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Bekijk vergoedingen voor hulpmiddelen op de website van zorgwijzer.

Zelf betalen van de woningaanpassingen

Als het kan dan kun je ervoor kiezen om de aanpassingen zelf te betalen:

  • met spaargeld
  • via een blijverslening
  • met een hypothecaire of andere lening
  • via een kredietaanvraag

Tips:

  • Vraag verschillende offertes op
  • Betrek een deskundige
  • Zoek op internet ook eens naar tweedehands hulpmiddelen

Meer informatie nodig?

Special Mantelzorgwoningen

Zorg jij intensief voor je vader, zus of beste vriend, maar is de reisafstand een bezwaar? Dan kan een mantelzorgwoning een praktische…