Leestijd 1-3 minuten

Hulp van vrijwilligers

In Nederland zijn veel vrijwilligers actief in de zorg. Zij kunnen je helpen bij de zorg en ondersteuning van je naaste. Wat voor hulp bieden zij en waar kun je terecht?

Wat is vrijwilligerszorg?

Vrijwilligerszorg is de persoonlijke zorg en ondersteuning van vrijwilligers aan bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking, ziekte of psychische aandoening. Deze vrijwilligers doen hun werk belangeloos en onbetaald, omdat ze er zelf voor kiezen. Hoeveel tijd ze daarin steken verschilt per persoon: van een paar uur tot meerdere dagen per week of per maand.

Vormen van vrijwilligerszorg

Vrijwilligerszorg kent verschillende vormen: van praktische hulp tot intensieve begeleiding. In alle gevallen staat het geven van persoonlijke aandacht centraal. De hulp wordt meestal een-op-een gegeven. Enkele voorbeelden van vrijwilligerszorg zijn:

  • Maatjes voor mensen met psychische problemen
    Mensen die psychische of psychiatrische problemen hebben (gehad), vinden het soms moeilijk om contacten te leggen. Zij kunnen via Vriendendienst een ‘maatje’ krijgen. Deze komt bij hen thuis of gaat met hen de stad in of sporten.
  • Vrijwillige thuishulp
    Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen via de Vrijwillige thuishulp een vaste vrijwilliger krijgen. Deze kan bijvoorbeeld komen spelen met een gehandicapt kind of gezelschap bieden aan een persoon met dementie.
  • Buddyzorg
    De buddyzorg richt zich op mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte, zoals kanker, MS of aids. Zij kunnen een beroep doen op een vaste buddy. Deze biedt steun bij het omgaan met de ziekte.
  • Georganiseerde Burenhulp
    Bij de georganiseerde burenhulp werken vrijwilligers die klaar staan voor buurtgenoten die door ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig hebben. Zij doen bijvoorbeeld praktische klusjes of komen een praatje maken.

Waar kun je terecht?

De meeste vrijwilligers zijn aangesloten bij een organisatie voor vrijwilligerszorg. Deze zoekt de vrijwilliger die bij je past. Kijk in onze database voor een organisatie bij je in de buurt.

Mantelzorg doe je samen – 8 tips om zorg(en) te delen

Mantelzorg doe je samen. Zorgen voor een ander geeft voldoening, maar kan ook belastend zijn. Voorkom dat je overbelast raakt en deel…