Als mantelzorger heb je regelmatig te maken met professionele zorgverleners. Denk aan de huisarts, wijkverpleegkundige of professionals in de zorginstelling waar uw naaste verblijft. Zij zijn je partners in de zorg. Hoe werk je op een prettige manier met hen samen? En hoe kunnen zij je helpen om de zorg goed vol te houden? 

  Mantelzorger Roelie vertelt in dit filmpje over haar ervaringen met zorgprofessionals.

  Het keukentafelgesprek

  Heeft degene voor wie je zorgt ondersteuning aangevraagd bij de gemeente? Dan wordt tijdens een zogenaamd keukentafelgesprek besproken welke zorg en ondersteuning er nodig is. Het is belangrijk dat je als mantelzorg ook aan dit gesprek deelneemt. Om te zorgen dat je goed voorbereid dit gesprek aan kunt gaan hebben we het volgende voor je ontwikkeld:

  Samenwerken met de huisarts

  De huisarts is er voor je naaste maar zeker ook voor jou. Hoe kun je goed samenwerken met je huisarts? 

  Je naaste verblijft in een zorgorganisatie

  Als degene voor wie je zorgt in een zorgorganisatie verblijft, dan heb je veel baat bij een goed contact met de professionals die daar werken. En ook andersom kunnen de professionals veel hebben aan jouw kennis en betrokkenheid.

  Je naaste verblijft in een ziekenhuis

  Als je partner, ouder, kind, broer, zus of vriend in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan wil je graag goed contact met de artsen en verpleegkundigen. Hoe zorg je voor goed contact en wat valt er allemaal te regelen als je naaste in het ziekenhuis ligt of binnenkort naar huis mag?

  Samenwerking met zorgprofessional in de thuissituatie

  Goede samenwerking met zorgprofessionals levert je rust, energie, vertrouwen en veiligheid op. Het geeft je de ruimte om goede mantelzorg te geven aan je naaste. Tips van en vóór mantelzorgers. Wat kun je zelf als mantelzorger doen om de samenwerking met zorgprofessionals te verbeteren?

   

  ‘Ik bel zijn moeder iedere week om te overleggen’

  Marian Denekamp