Of het nu gaat om apps die zorg op afstand mogelijk maken of een zorgrobot. De technologie ontwikkelt zich razend snel. Dit maakt het ook mogelijk dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Wat zijn de ontwikkelingen en wat kun je hier als mantelzorger mee? Hieronder een overzicht.

Domotica

Met domotica worden technologische hulpmiddelen in en om huis bedoeld. Deze kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders of leefstijlmonitoring. 

Lees meer over domotica 

Zorgrobots

Een zorgrobot kan helpen bij het uitvoeren van taken in de zorg maar kunnen ook een sociale functie vervullen. 

Lees meer over zorgrobots

Minidocu: Een zorgrobot als vriendin

E-health of zorg via internet

Met e-health  bedoelen we zorg via internet, ook wel digitale zorg genoemd. Denk hierbij aan beeldbellen of het gebruik van apps om zorg op afstand mogelijk te maken. 

Lees meer over e-health toepassingen   

Hoe kom je aan deze technologische hulpmiddelen?

Meestal is het een professional van de zorgorganisatie of de gemeente die iemand informeert over technologische hulpmiddelen. Vraag aan het wijkteam, je zorgorganisatie of het Wmo-loket welke ervaringen zij hebben met het inzetten van technologie thuis. Zien zij mogelijkheden voor jullie situatie?

Zelf ervaren?

Wil je zelf ervaren hoe technologische hulpmiddelen je kunnen helpen in de zorg voor je naaste? In diverse gemeenten staat een ‘slim huis’, een voorbeeldhuis waar je dit met eigen ogen kunt zien en testen. 

Voorbeelden: