Ondersteuning op het werk

HR afdeling

Medewerkers van de afdeling HR kunnen je meer vertellen over het beleid, de regelingen en eventuele cao-afspraken rondom werk en mantelzorg. Je  kunt er terecht voor vragen, informatie en advies, maar ook om even te sparren als je er bijvoorbeeld met je leidinggevende niet uitkomt. 

Bedrijfsarts of arbodienst

Heb je last van een verstoorde werk/privé balans, ervaar je stress, werkdruk of gezondheidsklachten, ga dan tijdig in gesprek met een arbo-deskundige. De afdeling Personeelszaken kan je vertellen hoe je werkgever dit geregeld heeft; zelf of via een ingehuurde gecertificeerd deskundige. 

Bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er

De bedrijfsmaatschappelijk werk(st)er (BMW) verleent psychosociale hulpverlening: begeleiding gericht op problemen die voorkomen in de interactie tussen de persoon en zijn (werk-) omgeving. Aan de hand van een aantal gesprekken helpt een BMW tot verheldering van een situatie/probleem en de hantering of oplossing daarvan. 

Vertrouwenspersoon

Iedere organisatie heeft een vertrouwenspersoon. Wilt je jouw verhaal kwijt en vind je het belangrijk dat niemand het te weten komt, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. 

Ondersteuning door een vakbond

Ben je aangesloten bij een vakbond, dan kun je ook met je vakbond contact opnemen. Een vakbond onderhandelt over de cao-afspraken met jouw werkgever. Bij een vakbond kun je ook terecht voor ondersteuning en advies over werk, inkomen en juridische vragen. 

Ondersteuning door een steunpunt mantelzorg

Je kunt overal in het land terecht bij een lokale of regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Zij:

  • geven informatie, advies en praktische steun
  • bieden een luisterend oor
  • kennen het aanbod van zorg- en hulpinstanties in jouw omgeving, dus kunnen goed doorverwijzen
  • organiseren lotgenotencontactgroepen en/of cursussen voor mantelzorgers. 

Je vindt hier de organisaties die je daarbij kunnen helpen.   

Ondersteuning door een mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar is een goed opgeleide tussenpersoon. Hij of zij kan je helpen bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, arbeid, welzijn, wonen of financiën. Hierdoor hoef je zelf minder te regelen en kom je snel bij het juiste loket. 

De mantelzorgmakelaar kan je bijvoorbeeld helpen bij: 

  • het aanvragen van een indicatie of een persoonsgebonden budget
  • het invullen van formulieren  
  • het afstemmen van werk en privé met jouw werkgever  
  • het op orde krijgen van de administratie

Je werkgever kan een mantelzorgmakelaar voor je inschakelen. Maar er zijn ook zelfstandige mantelzorgmakelaars. Lees meer over mantelzorgmakelaars

Ondersteuning op medisch vlak

Huisartsen

Raadpleeg je huisarts als je last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten. Naast de zorg voor de patiënt hebben huisartsen (en hun praktijkondersteuners) steeds meer aandacht voor de mantelzorger. Als het goed gaat met de mantelzorger, heeft dit een positief effect op het welbevinden van de patiënt en kan deze vaker langer thuis blijven wonen. 

Patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen geven informatie over specifieke ziektebeelden, bijvoorbeeld Alzheimer Vereniging Nederland en, de Hartstichting etc. Lees meer over patiëntenverenigingen.

Ondersteuning bij zorg delen

Online vind je verschillende sites die kunnen ondersteunen bij het delen van de zorg. Voorbeelden hiervan zijn: Sharecare.nl, Wehelpen.nl, www.meerservice.nu, Nietvoormezelfalleen.nl en Carenzorgt.nl 

Lees meer over delen van zorg.

Zie ook

Meer informatie en ondersteunend materiaal