Als er iemand in je omgeving ziek of hulpbehoevend wordt dan kan dat grote impact hebben op je eigen leven. Als beginnend mantelzorger komt er dan vaak veel op je af. Ook ken je vaak de mogelijkheden niet en vraag je je af waar te beginnen.

MantelzorgNL wil het je makkelijker maken en zet de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Als je voor een ander zorgt, vergeet dan vooral ook niet voor jezelf te zorgen

Dit lijkt een opendeur, maar blijkt een valkuil te zijn van veel mantelzorgers. De zorg voor de naaste staat voorop. Toch is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. En tijd voor jezelf te hebben. Bedenk dus hoe je de zorg wilt invullen en behoud zo de eigen regie. MantelzorgNL ontwikkelde de volgende producten om je hierbij te helpen:

Vraag je omgeving om hulp

Om hulp vragen vinden mantelzorgers vaak lastig, dat horen we elke keer weer. Toch begint hulp krijgen bij hulp vragen. Mensen zijn vaak graag bereid om te helpen. Geef daarom concreet aan waar je behoefte aan heeft. Dat kan zijn een luisterend oor, maar ook het doen van een boodschap. Kleine dingen kunnen al een grote verschil maken.

Vraag hulp en ondersteuning bij de juiste instanties

De gemeente waar de degene voor wie je zorgt woont is verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Daarnaast zijn overal in het land lokale en regionale ondersteuningsorganisaties. Zij geven informatie, advies en steun. Maar zijn er ook voor een luisterend oor. 

Onderzoek de financiële mogelijkheden

Zorgen voor een naaste kan ook extra kosten met zich meebrengen. Denk aan zorgkosten, maar ook reiskosten en telefoonkosten. De overheid biedt verschillende tegemoetkomingen en vrijstellingen. MantelzorgNL zette deze op een rij. 

Praat erover met uje leidinggevende en je collega's

Steeds meer organisaties werken mantelzorgvriendelijk. Ook hier begint het met bespreekbaar maken. Vertel je leidinggevende en collega’s over je situatie thuis, zodat zij begrip krijgen voor je situatie. Daarnaast zijn er verschillende verlofregelingen. Bekijk de mogelijkheden en krijg tips.

Bekijk de mogelijkheden op het gebied van wonen

Misschien wil je dichterbij elkaar gaan wonen of zelfs uw vader, moeder of kind in huis nemen. Of een mantelzorgwoning in de tuin. Bekijk de mogelijkheden en de regels.

Weet wat de belangrijkste wet- en regelgeving, is rond mantelzorg

De Wmo, Wet langdurige zorg, zorgverzekeringswet en Jeugdwet. Met één of meerdere van deze wetten krijgt u waarschijnlijk te maken wanneer je intensief voor iemand zorgt. Lees hier wat je hierover moet weten.

Zoek contact met andere mantelzorgers

Je bent niet de enige die in een vergelijkbare situatie zit. Dat is een schrale troost maar je ervaringen delen met andere mantelzorgers kan de zorgen net wat makkelijker maken. Via internetpagina’s, Facebook of lokale steunpunten kun je in contact komen met hen.