Sinds 1978 Is Maria werkzaam binnen de gezondheidszorg. Zij werkte als verpleegkundige, verpleegkunde docent, begeleider van familieleden van patiënten die op de Intensive Care verpleegd werden en momenteel als terminaal verpleegkundige in de thuiszorg. Daarnaast is zij mantelzorger voor mijn oude vader. Vele mantelzorgers en patiënten kruisten haar pad. Hierdoor weet zij, als geen ander, vanuit mijn werk áls vanuit haar privésituatie, hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen.

Maria: "Er is nog zoveel te doen, om mantelzorg de erkenning te geven die het verdient. Maar ondersteuning geven werkt: het maakt je leven lichter, makkelijker en je wordt energieker als je hulp vraagt en tips gaat toepassen. Via de cursussen en trainingen van MantelzorgNL kun je bovendien in contact komen met andere mantelzorgers, dat vind ik ook belangrijk, want je leert van elkaar."

In 2016 kwam het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ uit en sindsdien geeft Maria met veel plezier workshops aan mantelzorgers, omdat juist zij veel zorgen voor anderen. Ze hebben hier echt iets te leren, hoe ze dat monter volhouden, omdat jezelf vergeten zo gauw gebeurt. Maria heeft het boek samen met met Inge Jager geschreven, zij is ook trainer via MantelzorgNL.

Workshop die ik geef aan mantelzorgers:

  • Zorg goed voor jezelf
  • Ex-mantelzorger, hoe zorg je goed voor jezelf?