Er leven bij mantelzorgers veel vragen rondom vertegenwoordiging, zowel met betrekking tot zorg als in verband met beheer van zaken en geld. Vragen over hoe vertegenwoordiging geregeld kan worden maar ook wanneer een vertegenwoordiger wel of niet mag beslissen. Wanneer is vertegenwoordiging nodig of wenselijk en hoe kan men beoordelen of die goed verloopt.

Voor wie

Deze training voor professionals is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgmakelaars en -consulenten die in hun werk regelmatig te maken hebben met vragen van mantelzorgers over het overnemen van zorg- en regeltaken. Het is van belang dat zij de juiste kennis hebben van de keuzes en mogelijkheden van vertegenwoordiging om zo de mantelzorgers goed te kunnen  informeren. 

Wat leer je?

In de training wordt ingegaan op de verschillende soorten volmachten waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen, waaronder de onderhandse volmacht en notariële volmacht. Daarnaast behandelen we de verschillende vormen van wettelijke vertegenwoordiging.  Die is in het gezondheidsrecht anders geregeld dan in vermogensrecht. De kantonrechter kan een vertegenwoordiger benoemen; wat is het verschil tussen de verschillende vormen (mentorschap, bewind en curatele), hoe vraag je dit aan, wie kan het aanvragen, welke vergoeding is hiervoor beschikbaar maar ook hoe kun je het beëindigen en hoe wordt omgegaan met klachten. De theorie wordt toegelicht met sprekende voorbeelden uit de praktijk van de mantelzorger. In de training is volop ruimte voor het stellen van vragen, waardoor het geleerde direct toegepast kan worden in de praktijk. 

Praktisch

  • Deelnemers: 8-16 deelnemers 
  • Trainingsduur: Een dag 
  • Studiebelasting: 6 uur
  • De training volmacht en vertegenwoordiging is geaccrediteerd op registerplein.nl. De training levert 6 studiepunten op.

Incompany

Wil je de training Volmacht en vertegenwoordiging. incompany organiseren. Neem contact met ons op.

Kosten

Kosten om deze training incompany te organiseren zijn € 975,-, exclusief reiskosten en reistijd. Organisaties die zijn aangesloten bij MantelzorgNL ontvangen korting op de deelnamekosten. Met een Basisabonnement ontvang je 5% korting. Heeft je organisatie een Basis en Aanvullend abonnement dan krijg je maar liefst 15% korting.

Deze training wordt BTW-vrij aangeboden, omdat deze is goedgekeurd door CRKBO en derhalve voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Volgende open training, najaar 2020 in Zeist

Heb je interesse in deze training? Laat het ons via dit formulier weten.


Trainers

De training wordt verzorgd door Ginette Klein, vanuit MantelzorgNL, en Madeleine Hillen van de KNB. Madeleine Hillen is extern juridisch adviseur van de KNB. Zij geeft regelmatig cursussen, publiceert in juridische tijdschriften en is expert op het gebied van wettelijke vertegenwoordiging.

Goede vertegenwoordiging is belangrijk

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de beroepsorganisatie waar alle notarissen bij zijn aangesloten, en MantelzorgNL vinden het belangrijk dat mantelzorgers en hun naasten hierover door professionals goed voorgelicht en geïnformeerd worden. Aangezien mantelzorgconsulenten en -makelaars regelmatig benaderd worden door mantelzorgers met vragen hierover, hebben we besloten om op dit thema een eendaagse interactieve training aan te bieden voor professionals, waarin alle aspecten van vertegenwoordiging aan de orde komen

Voor Mantelzorgers

Bovenstaande training is speciaal gemaakt om de professional te informeren. Voor mantelzorgers bieden we de Workshop Mantelzorg en levenstestament aan. Deze kun je als professional organiseren voor mantelzorgers in jouw werkgebied of gemeente.

Meer weten?

Academie (030) 7 60 60 25