Gemiddeld verlenen mantelzorgers in de fase van een naderend levenseinde 25 uur per week aan mantelzorg naast hun overige verplichtingen. Het zorgen in deze laatste fase, ook wel de palliatieve fase genoemd. De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat iemand niet meer beter kan worden. De palliatieve fase kan kort of lang duren: van dagen tot enkele maanden of jaren. Deze periode is vaak zwaar, maar biedt ook veel dierbare, bijzondere momenten. Om  hier ruimte aan te kunnen geven, is goede ondersteuning van mantelzorgers essentieel. 

Goede ondersteuning is belangrijk omdat:

 • het voorkomt dat mantelzorgers overspannen en overbelast raken;
 • het de kans vergroot dat patiënten thuis kunnen sterven;
 • het de zelfredzaamheid van mantelzorgers vergroot;
 • het de kans vergroot dat mantelzorgers voldoening voelen om dit te kunnen doen;
 • het kan bijdragen aan de rouwverwerking van mantelzorgers;
 • het de kans verkleint dat mantelzorgers in een sociaal isolement komen of na het overlijden van hun naaste.

Oog voor mantelzorgers is niets nieuws. Integendeel. Er is geen zorgprofessional die niet het belang van mantelzorgers erkent en hier op inspeelt. Toch is de aansluiting tussen mantelzorgers en zorgprofessionals een aandachtspunt. Een groot percentage van de mantelzorgers ervaart geen aansluiting met zorgprofessionals. Dit is onwenselijk. Het leidt tot frustratie in een periode die al ingrijpend is.

Voor wie?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor professionals in de thuiszorgorganisatie (wijkverpleegkundigen/ verzorgenden).

Inhoud

Tijdens deze training, die bestaat uit een combinatie van een e-learning en een training op locatie, leer je over  de palliatieve zorgsituatie en de nut en noodzaak van goede mantelzorgondersteuning. We gaan in op de verschillende mantelzorgrollen die in deze fase kunnen worden onderscheiden. Je leert hierdoor mantelzorgers beter begrijpen en we staan stil bij hoe je als professional hierop kunt inspelen.

Je start deze training met het volgen van de e-module ‘Contact en Balans’. Hierin maak je kennis met de theorie en wordt je uitgedaagd om te reflecteren op je eigen gedrag. De opdrachten in de e-learning zijn de voorbereiding op de training op locatie. In de training staan we stil bij het goede samenspel , thema’s rondom het levenseinde, besteden we veel aandacht aan het oefenen van (gespreks)vaardigheden en is er voldoende gelegenheid om je ervaringen uit te wisselen met anderen.

Hoe ziet de e-learning eruit?

Klik hier voor de demo.

Praktisch

 • Deelnemers: 8 - 15 deelnemers per groep
 • Trainingsduur: Een dag
 • Studiebelasting: 9 uur (7 uur training goed samenspel en 2 uur e-learning)
 • Locatie: Incompany
 • In combinatie met de e-module: E-learning Contact en balans

Kosten

Deze training bieden we in company aan voor € 1.625,- , exclusief reiskosten/ reistijd. Organisaties die zijn aangesloten bij MantelzorgNL ontvangen korting op de deelnamekosten. Met een Basisabonnement ontvang je 5% korting. Heeft je organisatie een Basis en Aanvullend abonnement dan krijg je maar liefst 15% korting.

Deze training wordt BTW-vrij aangeboden, omdat deze is goedgekeurd door CRKBO en derhalve voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

De Theatervoorstelling De Mantelzorgmonologen

Het trainingstraject kan ook in combinatie met de theatervoorstelling de mantelzorgmonologen worden aangeboden. In deze theatervoorstelling maakt u op indringende wijze kennis met een jonge, een werkende en een oudere mantelzorger. De monologen zijn gebaseerd op verhalen van mantelzorgers waar een ongeneeslijke ziekte of naderend levenseinde een rol spelen. De voorstelling biedt een intensieve beleving waarbij u in de huid kruipt van een mantelzorger en ervaart wat het betekent om mantelzorger te zijn (prijs op aanvraag).

Contact

Wil je de training ' Training Zorgen voor een naaste in de laatste levensfase’  organiseren? Of wil je eerst nog meer weten over de training? Neem  vrijblijvend contact op met Jeroen of Annette van de Academie.