Voor vrijwilligers en/of professionals die een signalerende functie krijgen in relatie tot het netwerk van de hulpvrager.

Inhoud

In deze training leer je om met een netwerkbril op te kijken naar de ondersteuningsbehoefte van de hulpbehoevende en hiernaar te handelen. Aan bod komen:

  • het belang van het netwerkperspectief binnen de bredere ontwikkelingen binnen zorg en welzijn 
  • hoe je het gesprek met de cliënt kunt aangaan over het inzetten van hun eigen netwerk
  • welke stappen nodig zijn om de eerste stappen te zetten richting versterking van dit netwerk 
  • hoe ver taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van netwerkversterking reiken en wanneer verwijs je door als intensievere ondersteuning is gewenst.
“ Onze vrijwilligers komen vaak bij mensen die een tekort ervaren aan contacten waardoor zij minder deel kunnen nemen aan sociaal en/of maatschappelijke activiteiten. Ook mantelzorgers hebben vaak een grote vraagverlegenheid om mensen te benaderen om mee te helpen in de zorg voor een naaste. Het is wenselijk als vrijwilligers worden meegenomen in het perspectief dat niet zij het “gat” moeten (blijven) opvullen maar dat zij leren te kijken naar omgeving van de hulpvrager en met hen in gesprek gaan om te kijken of daar ook mogelijkheden voor ondersteuning liggen, en als er een beperkt netwerk aanwezig is om deze te versterken. MantelzorgNL heeft ruime ervaring met het thema netwerk versterken en daarom hebben wij ze gevraagd om deze training te verzorgen.”  

Praktisch

Deelnemers: Maximaal 12 deelnemers per groep
Trainingsduur: Een dag

Deze training wordt incompany gegeven. Voor meer informatie over de mogelijkheden kun je contact opnemen met de Academie.

Heb je te weinig collega's die deze training willen volgen? Laat het ons via dit formulier weten.

Meer weten?

Academie (030) 7 60 60 25