Voor mantelzorgers die te maken hebben met langer thuis zorgen of die overwegen samen te gaan wonen met hun ouder(s) of een andere hulpbehoevende.

Inhoud

Wij blijven steeds langer thuis wonen door wijzigingen in de wet- en regelgeving. Ook als we niet helemaal meer ons zelf kunnen zorgen. Meer en meer nemen naasten de zorg op zich, het aantal mantelzorgers stijgt. Dit heeft ook geleid tot een toename van mensen die bij elkaar (in) gaan wonen om voor elkaar te zorgen. Bij de Mantelzorglijn en Juridisch Advies van MantelzorgNL ontvangen wij veel vragen over de opties en gevolgen bij het elkaar gaan wonen. Denk hierbij aan samenwonen in hetzelfde huis of op hetzelfde erf.

Tijdens deze workshop behandelen we de meest gestelde vragen rondom  langer thuis wonen met zorg en de vragen die zich aandienen als besloten wordt om samen te gaan wonen met de hulpbehoevende(n). Bijvoorbeeld door ouders in huis te nemen. De workshop heeft een interactieve karakter. Van tevoren worden vragen van deelnemers opgehaald.

Na deze workshop

  • Kunnen de mantelzorgers een weloverwogen keuze maken op het gebied van langer thuis wonen
  • Zijn de mantelzorgers geïnformeerd over de vergoedingsmogelijkheden voor woningaanpassingen vanuit WMO en zorgverzekeraars
  • Ontvangen de mantelzorgers tips waar op te letten bij een aanvraag voor woningaanpassing(en), en welke alternatieven zijn er als vergoeding niet mogelijk is
  • Kennen de mantelzorgers de opties en gevolgen van het bij elkaar inwonen om voor elkaar te zorgen

Programma

In deze workshop gaan we o.a. in op de vraag wat langer thuis zorgen betekent voor de mantelzorger. Ook behandelen we in de workshop de vergoedingsmogelijkheden voor gewenste woningaanpassingen en de (financiële) gevolgen als besloten wordt om bij elkaar in te gaan wonen om voor elkaar te zorgen. Bijvoorbeeld ouders bij kinderen. Ook stellen we aan de orde waar mantelzorgers op moeten letten als zij een subsidieaanvraag willen indienen voor een woningaanpassing en wat de regels zijn ten aanzien van het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Wanneer en waar?

U kunt als organisatie deze bijeenkomst aanbieden aan de mantelzorgers in uw regio. MantelzorgNL verzorgt de bijeenkomst inhoudelijk, en u nodigt zelf de deelnemers uit en zorgt voor de locatie en catering. De datum is in overleg.

Kosten

De totaalprijs van deze workshop bedraagt €530,-. Organisaties die aangesloten zijn bij MantelzorgNL ontvangen korting op dit tarief. Deze prijzen zijn exclusief BTW en reiskosten voor de trainer.

Meer weten?

Academie (030) 7 60 60 25