Wat vindt u van de voorstellen van de Staatssecretaris van VWS?

In de meting van april 2012 van het Nationaal Mantelzorgpanel stond de beleidsbrief mantelzorg van de Staatssecretaris van VWS centraal. In deze beleidsbrief zijn de visie op en de plannen over mantelzorg door de Staatsecretaris bekend gemaakt. Deze beleidsbrief is recent verschenen en wij waren benieuwd naar uw mening op enkele voorstellen uit deze brief.

Van de 518 panelleden die ditmaal hebben meegedaan, deelt bijna het gehele panel (96%) de zorg van MantelzorgNL dat mantelzorgers in de toekomst de gaten in de zorg moeten opvullen. Voor een deel van het panel is het meer dan een zorg; velen merken nu al dat een groter beroep wordt gedaan op de mantelzorger en dat degene voor wie ze zorgen, zorg tekort komt als de mantelzorger het niet doet.

Meer resultaten:

  • 50% van de panelleden geeft aan dat ze niemand in hun omgeving kennen, die in de toekomst iets voor hen of de zorgvrager zou kunnen doen. En 42% zegt dat ze misschien 1 of 2 personen kennen die nu nog niet helpen maar dat wellicht in de toekomst kunnen doen.
  • 25% van de mantelzorgers staat positief tegenover de “bijzondere aantekening”. Hiermee kunnen mantelzorgers hun bevoegdheid aantonen om bepaalde handelingen uit te mogen voeren. 70% is echter negatief.
  • Bijna 40% van de panelleden willen de huidige regeling rond het mantelzorgcompliment zo laten.
  • De top 3 van genoemde ondersteuningsmogelijkheden ziet er als volgt uit:
    1. Minder bureaucratie (40%)
    2. Oplossing voor financiële problemen door het mantelzorgen (35%)
    3. (meer) Mogelijkheden om af en toe de zorg over te dragen (34%)

Waarom onderzoekt MantelzorgNL de voorstellen uit de beleidsbrief mantelzorg?

Nu de beleidsbrief is verschenen is voor MantelzorgNL duidelijk welke zaken het ministerie van VWS met betrekking tot mantelzorg wil gaan oppakken. Dit is het moment om voor MantelzorgNL om een standpunt in te nemen. Uiteraard is ook de val van het kabinet van invloed. Door u enkele vragen te stellen, kunnen wij de uitkomsten gebruiken om richting de politiek en pers actie te ondernemen.