Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Als gemeente, werkgever of mantelzorgondersteuner kun je dat voorkomen.

Waarom is aandacht voor werkende mantelzorgers nodig?

Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot:

  • overbelasting: 8,6% van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast; dit zijn 380.000 mantelzorgers
  • uitval op het werk: 10% van de werkende mantelzorgers stopt met werken of gaat (tijdelijk) minder werken
  • financiĆ«le problemen als gevolg van het (gedeeltelijk) stoppen met werken;
  • minder mogelijkheden om op de gewenste manier mantelzorg te verlenen

Zie ook Werk en Mantelzorg in cijfers.

Om deze redenen maakt MantelzorgNL zich hard voor goede regelingen en afspraken die de combinatie werk en mantelzorg makkelijker maken.

Hoe kun je werkende mantelzorgers ondersteunen?

  • Als werkgever kun je mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid invoeren. Dit houdt in dat het thema mantelzorg binnen je organisatie bekend en bespreekbaar is, dat verlofregelingen actief worden toegepast en dat er mogelijkheden zijn om flexibel te werken.
  • Als gemeente of mantelzorgondersteuner kun je werkgevers stimuleren mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in te voeren. Daarnaast kun je mantelzorgers wijzen op de mogelijkheden van vervangende zorg.
  • Op de website van het project Werk&Mantelzorg lees je meer. Ook vind je hier informatie, tools en voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Zo zijn er diverse whitepapers beschikbaar, waarop kort en krachtig de belangrijkste informatie, inspiratie en tips staan over het thema werk en mantelzorg. Werk&Mantelzorg is een initiatief van MantelzorgNL en Qidos.

Tip!

  • Door het aanbieden van een collectief lidmaatschap van MantelzorgNL aan de mantelzorgers in je bedrijf, laat je zien dat je de mantelzorger erkent geef je directe ondersteuning.
  • Attendeer je medewerkers op het nieuwe Zakboek Mantelzorg & Werk of misschien wil je ze zelf uitdelen (ook te maken in eigen versie)? Dit handige Zakboek bestaat uit 62 pagina's met informatie over regelgeving en de mogelijkheden om de combinatie van werk en mantelzorg gemakkelijker te maken. Ook tref je informatie aan over hoe met elkaar in gesprek te gaan en tips om goed in balans te blijven.