Wist je dat een kwart van alle kinderen/jongeren opgroeit met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft? Als school of organisatie voor mantelzorgerondersteuning kun je jonge mantelzorgers (jm’ers) ondersteunen. Maar wat hebben zij nodig? En waar hebben ze behoefte aan?

Het project Jonge Helden van MantelzorgNL en NJR geeft je hierbij concrete handvatten. Jonge Helden bestaat uit een interactieve workshop en theatervoorstelling. Het project richt zich primair op jm’ers van 12 t/m 18 jaar en hun leeftijdsgenootjes op school.

Bij dit project is het van belang dat scholen en organisaties voor mantelzorgondersteuning samenwerken.

Filmpje Jonge Helden

 Inhoud project Jonge Helden

Met het project Jonge Helden van MantelzorgNL en NJR worden leerlingen zich bewust van de situatie waarin jm’ers kunnen zitten. Hierdoor steunen, erkennen en bekrachtigen we jm’ers in de belangrijke rol die ze hebben. Dit gebeurt enerzijds door jm’ers te laten nadenken over hoe ze met hun situatie kunnen omgaan. En anderzijds door klasgenoten te laten inzien wat ze voor leeftijdsgenoten met een zorgtaak thuis kunnen betekenen.

Jonge Helden is vernieuwend omdat het, naast de kracht en de belevingswereld van jonge mantelzorgers zelf, uitgaat van de cruciale rol die leeftijdsgenoten kunnen spelen in de (mentale) ondersteuning van jm’ers.

Jonge Helden voorstelling

Dit is een interactieve theatervoorstelling voor leerlingen uit de onderbouw. De spelers schetsen een aantal situaties waarin jongeren een zorgende/sociale rol innemen ten aanzien van hun omgeving. Deze situaties worden uitgespeeld door de spelers waarbij de leerlingen invloed hebben op het verloop van de situatie.

Duur 1 lesuur
Doelgroep Leerlingen uit de onderbouw, alle niveaus
Aantal toeschouwers 25 tot 33
Gespeeld door 2 acteurs en 1 joker (theatergroep Mind Mix)
Prijs Gratis voor deelnemers die dit jaar worden benaderd door MantelzorgNL en NJR
Aantal 3-4 klassen per school

Jonge Helden workshop

Hierbij worden leerlingen uit de bovenbouw meegenomen in een verhaal over twee vrienden. Doordat een van de twee jongens voor zijn gehandicapte zusje moet zorgen komt de vriendschap onder druk te staan. Op een actieve, laagdrempelige en positieve manier worden zij bewust gemaakt van hun eigen zorgende/sociale rol en die van hun medeleerlingen. Ook worden de leerlingen geïnspireerd om vanuit hun eigen talenten na te denken over wat zij voor hun omgeving kunnen betekenen.

Duur 2 lesuren
Doelgroep Leerlingen uit de bovenbouw, alle niveaus
Aantal toeschouwers 25 tot 33
Verzorgd door 2 trainers (NJR trainerspool)
Prijs Gratis voor deelnemers die dit jaar worden benaderd door MantelzorgNL en NJR
Aantal 3-4 klassen per school

Jonge Helden vragenlijst

Van jongeren die hebben deelgenomen aan het project Jonge Helden, willen we graag horen wat ze van het project vonden. Daarom is er een vragenlijst opgesteld waar we direct na de workshop of theatervoorstelling op wijzen. De vragenlijst bevat maximaal 23 vragen en kost niet meer dan 5 minuten van hun tijd. De jongeren maken daarbij kans op 1 van de 15 bol.com cadeaukaarten t.w.v. 25 euro!

De vragenlijst is anoniem dus niemand weet wat de jongere antwoordt. Met hun antwoorden kijken MantelzorgNL en NJR hoe we Jonge Helden kunnen verbeteren en of er meer aandacht voor mantelzorg moet komen op scholen.

Wilt u met het project aan de slag?

Met behulp van het Handboek Jonge Helden kunt u zelfstandig aan de slag met dit project. Download het handboek.

  • Voor de theatervoorstellingen kunnen scholen en steunpunten zich aanmelden door contact op te nemen met Martine de Boer via info@mindmix.nl of 0640761074.
  • Voor interactieve workshops kunnen scholen en steunpunten zich aanmelden door contact op te nemen met Denise Puijk via trainingen@njr.nl.

Meer informatie

  • Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger! Lees er op de pagina voor jonge mantelzorgers meer over.