Hieronder delen we activiteiten die organisaties ondernemen in de Week van de Jonge Mantelzorgers. 

VMCA Almere

VMCA Almere biedt (online) activiteiten waarin kinderen zich spelenderwijs via thema’s kunnen uiten, ontspannen en andere jonge kinderen die opgroeien met zorg kunnen ontmoeten. Door deze aandacht kunnen zij verlicht worden van zorgen en zich sterker voelen. 

Activiteiten:

 • (Online) activiteiten aan de hand van een thema (‘ontspanning’, ‘veiligheid’, ‘toekomst’ et cetera
 • (online) contactgroepen voor jonge mantelzorgers tussen 18 en 24 jaar
 • Een maatje om leuke dingen mee te doen en even niet aan zorg te denken
 • Aandacht en informatie via persoonlijk contact, sociale media en nieuwsbrieven 
 • Digitale werkvormen op Facebook die kinderen op hun eigen moment kunnen doen

In de week van de jonge mantelzorger is er voor de jongste groep een buitenactiviteit (met inachtneming van de RIVM richtlijnen) en zijn er voor de oudere groepen online activiteiten om even te ontspannen en andere jonge mantelzorgers te ontmoeten. 

Op de speciale Facebookpagina voor jonge mantelzorgers staat iedere dag een werkvorm of nieuwtje.  Ook krijgen alle jonge mantelzorgers een leuke kaart thuisgestuurd om ze een hart onder de riem te steken.

Meer informatie VMCA

Markant Amsterdam

‘En nu jij’ coachtraject

Het programma ‘En nu jij!’ helpt jonge mantelzorgers een evenwicht te (her)vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander. Dat doen we met een e-learning bestaande uit diverse modules, coaching (momenteel telefonisch en via Skype) en contact (lotgenoten) groepen. Jongeren leren onder anderen omgaan met gevoelens, zichzelf beter te begrijpen, zich sterker te voelen, meer plezier te beleven door een betere balans te hervinden. Nu in tijden van Corona speelt dit een grote rol. We proberen zoveel mogelijk onze e-learning te communiceren naar o.a. professionals.

Kijk voor meer informatie op de website En nu jij

Dit is gratis en vrijblijvend voor JMZ in Amsterdam.

2BeCool

In Zoetermeer, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen is 2becool actief. 

Zij hebben een What-to-do-book gemaakt en per post naar alle jonge mantelzorgers gestuurd. Het What-to-do-book is te downloaden via de site.

JMZ GO! (SIZ Twente)

JMZ GO biedt een plek waar jonge mantelzorgers (in de leeftijd van 4 t/m 21 jaar) kunnen ontspannen, andere jmz'ers kunnen ontmoeten en passende ondersteuning kunnen krijgen. JMZ Go! zet de jonge mantelzorgers in het zonnetje. In coronatijd doen wij dit op onderstaande wijze:

 • Online/telefonische kennismakingsgesprekken over wat we voor jou en je gezin kunnen betekenen
 • Social media/online activiteiten: houd de socials (facebook & instagram) en de agenda op
 • www.jmz-go.nl in de gaten
 • Online cursussen voor jmz’ers van ongeveer 10 t/m 21 jaar
 • Chatten/videobellen met ons: ff kletsen met iemand, die met je mee kan denken of gewoon even naar je luistert
 • (Online) Ervaringsmaatjes inzetten: onze maatjes hebben nu i.p.v. real life, online contact met hun jmz’ers.

Kijk voor meer informatie en ons actuele activiteitenaanbod op www.jmz-go.nl.

Masterclass JMZ

JMZ GO! organiseert een Masterclass voor professionals op 10 juni 2020 van 13:00 - 17:00 uur. Hierin worden vragen beantwoord als: Hoe bereik je jonge mantelzorgers? Hoe spreek je ze aan? Hoe zet je ondersteuning op en hoe krijg je hiervoor ook tijd en geld? 

In deze masterclass worden successen en valkuilen gedeeld en handige tips en trucs van de consulenten zelf. Aan het einde van de dag gaan de deelnemers naar huis met een frisse blik en nieuwe inspiratie zodat ze aan de slag kunnen om de jonge mantelzorgers binnen de eigen gemeente nog beter te kunnen ondersteunen.

Humanitas match

Voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die behoefte hebben aan een luisterend oor of aan iemand die meekijkt en helpt bij het plannen en leren van schoolwerk. Of als ze tijdelijke ondersteuning nodig hebben op het gebied van school, werk, baantjes of vrienden maken is er Humanitas Match. 

Bij match “matchen” we jongeren aan een vrijwilliger, zodat ze gezamenlijk bezig kunnen met de doelen die de jongere samen met een coördinator stelt. In coronatijd worden de intakes en kennismakingen digitaal gedaan, evenals de afspraken met de vrijwilliger. De vrijwilligers zijn allemaal getraind en hebben veel leuke tips om toch samen dingen te ondernemen. Denk aan online groepsactiviteiten, online spelletjes of samen gamen. 

Meer weten kijk op www.humanitas.nl/twente of zoek contact met Coördinator Robbert via r.meijer@humanitas.nl tel: 06-57915399 

ThuisBieb

De landelijke Kloninklijke Bibliotheek de ThuisBieb, met meer dan 100 ebooks voor jong en oud. De gratis app wordt nog dagelijks gevuld met mooie boeken! Download de app nu via Google Play of in de App Store!

Mantelzorg stedelijk 's-Hertogenbosch

Streetcats online 

Online workshops voor meiden tussen de 11 en 16 jaar. 

‘Streetcats, de kracht van meiden’, een project van Stichting Zebra, is een online programma. In interactieve online creatieve workshops van Streetcats leren meisjes zichzelf beter kennen. Via workshops en thema's werken ze aan hun eigen ontwikkeling en zelfvertrouwen. En dat alles in een veilige online omgeving!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Margriet Windt, projectleidster Streetcats: 06 - 222 382 85 of Corine van de Lagemaat, mantelzorgconsulent: 06 – 553 222 54.

De Kap Apeldoorn

 •  Wij posten iedere dag een activiteit op Facebook met ideeën wat ze die dag zouden kunnen doen. Dit varieert van koken, bakken tot sport en creativiteit of het zien van een musical bijvoorbeeld. (Zie jonge mantelzorgers Apeldoorn)
 • We hebben een Vlog wedstrijd uitgeschreven waarin we vlogs vragen, die gemaakt zijn door jonge mantelzorgers, met ideeën wat je zou kunnen doen als je “opgesloten” zit. Deze vlogs plaatsen we dan weer op onze pagina en zo geven we andere jonge mantelzorgers nog weer leuke tips. De leukste vlog krijgt een prijs.
 • Wij bellen naar aanleiding van onze mantelzorglijst lijst met alle ingeschreven jonge mantelzorgers (of ouders) en we vragen hoe het met ze gaat. Vaak biedt een luisterend oor al heel veel en in sommige gevallen kunnen we een beetje meedenken.

Vanzelfsprekend!?

Vanzelfsprekend!? Platform voor jonge mantelzorgers, staat ook in deze moeilijke tijden niet stil. Zij zetten zich ten volle in om de jonge mantelzorgers in deze corona-tijd toch te ondersteunen. Volg Vanzelfsprekend!? 

Via de socials voor inspiratie en vele tips & tricks.

De Corona Kunstlijn van Merel

Speciaal initiatief voor jonge mantelzorgers in Stein: De Corona Kunstlijn van Merel. Ouders en jmz-ers kunnen een persoonlijke tekening aanvragen die wordt gemaakt voor de kinderen/jongeren. En vervolgens worden ze uitgenodigd om te reageren. Zo ontstaat er een leuke interactie en hebben zij het gevoel dat er iemand is die aan ze denkt.

Stichting Evenmens heeft de activiteit Flash opgezet. De vraag aan jonge mantelzorgers is om na te denken waar zij in deze periode wel blij van worden. Wat geeft een glimlach op het gezicht van de jonge mantelzorgers… Dat moet op de foto gezet worden. Evenmens zorgt ervoor dat er ene mooie expositie van deze foto’s komt, in eerste instantie online!

Jongemantelzorg.nl

STEUN JONGE MANTELZORGERS

Het is nu extra belangrijk om deze jongeren een hart onder de riem te steken. Hoe? Dat kan al heel simpel door onderstaande kaart te downloaden en in een appje, mailtje of een kaartje te sturen met jouw complimenten en waardering. Natuurlijk kun je ook aanbieden om bijvoorbeeld een keer te koken of boodschappen te doen.

Download de kaart via: https://jongemantelzorg.nl/wp-content/uploads/2020/03/E-kaart-Goed-dat-jij-er-bent.jpg


Download kaart (vierkant) voor social-media: https://jongemantelzorg.nl/wp-content/uploads/2020/03/E-kaart-Goed-dat-jij-er-bent_vierkant.jpg


VVV-cadeaukaart voor jonge mantelzorgers

Voor de Week van de Jonge Mantelzorger is een speciale VVV-cadeaukaart ontwikkeld met een bedankt-omslag en een You Rock-cadeauenvelop.

Ga naar de VVV-cadeaukaart