Mantelzorgers staan klaar voor een naaste die extra hulp nodig heeft. Dat vinden ze vanzelfsprekend. Maar daardoor hebben ze soms geen of weinig tijd voor zichzelf. Om hulp vragen is niet altijd makkelijk. Het mooiste dat je kunt doen is een beetje van je tijd geven. Een goed gesprek, een boodschap doen, oppassen, koken of gewoon een compliment. Het laat zien dat je hen waardeert en ziet wat ze doen. 

Wat kun je doen?

Vraag hoe het met hem of haar gaat

Vaak gaat de aandacht vooral naar degene die zorg nodig heeft. Een mantelzorger verdient het ook gezien en gehoord worden. 

Vraag wat je kunt doen

Mensen vinden het vaak lastig om hulp te vragen, omdat ze vinden dat ze het zelf moeten kunnen. Maar ook, omdat ze anderen niet lastig willen vallen.

Bied concrete hulp aan

Een klein beetje hulp kan al een groot verschil maken. 

Denk aan:

  • boodschappen doen (kost geen moeite als u zelf toch al naar de winkel gaat)
  • 1 x in de week een maaltijd koken
  • vervoer voor bezoek aan specialist of kapper
  • de tuin bijhouden
  • een wasje draaien
  • oppassen, zodat de mantelzorger kan gaan sporten
  • een paar uur de zorg overnemen

Wil je op een ludieke manier hulp aanbieden? Dat kan.Stuur dan een Jij bent te goedbon.

Geef een compliment

Spreek je waardering uit voor hetgeen de mantelzorger doet. Ook al vindt hij of zij dat vanzelfsprekend. Een compliment is altijd goed om te krijgen (en leuk om te geven).

Wijs de mantelzorger op informatie

Veel mantelzorgers weten niet dat er mogelijkheden bestaan om de zorg even over te dragen. Ook wel respijtzorg genoemd. En dat er financiering mogelijk is via de gemeente en/of zorgverzekeraar. Op de website Tijd voor jezelf is hierover veel informatie te vinden.

Voor al hun vragen kunnen mantelzorgers terecht bij mantelzorg.nl of een lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning in de buurt.