Verhaal uit de praktijk
Leestijd 1-3 minuten

Dagbesteding Eemlandhoeve in tijden van corona

Welzin Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg biedt dagbesteding aan zelfstandig wonende ouderen met geheugenstoornissen, licht psychische problemen, somatische problemen of in sociaal isolement.

Andere indeling tijdens corona

Voordat corona uitbrak in Nederland, was er plaats voor maximaal 12 cliënten per dag. Gemiddeld waren er 10 cliënten per dag. Zij maakten toen samen gebruik van een huiskamer en een woonkeuken. Nu is de groep gesplitst: vijf bezoekers in de woonkeuken en vijf bezoekers in de huiskamer. Per groep is er één begeleider. Beide ruimten hebben een eigen toiletvoorziening. Aan de tafels zijn om en om stoelen weggehaald, zodat cliënten niet te dicht naast elkaar gaan zitten.

“Het model blijkt werkbaar, maar het geeft minder keuzemogelijkheden en vrijheid voor de cliënten dan voorheen. Toen konden zij kiezen uit een activiteit in de woonkeuken, een activiteit in de huiskamer of een activiteit buiten. Het niet vrij kunnen binnen lopen in de andere ruimte en het beiden van meerdere activiteiten tegelijkertijd vinden we dan ook lastig.” Aldus Tonneke Rottier, activiteitencoach dagactiviteiten.

Nieuwe cliënten welkom

Ondanks de coronatijd is er ook verloop en worden er dus ook nieuwe cliënten aangenomen. Als cliënten bijvoorbeeld worden opgenomen in een verpleeghuis, dan is er weer instroommogelijkheid.

Evenveel cliënten als voorheen

Doordat de ruimten nu anders gebruikt worden, is er plek voor iedereen en hoeft er geen keuze te maken in welke cliënten wel of niet kunnen komen. Maar lang niet alle cliënten komen nu naar de dagbesteding. Zo blijven cliënten met longklachten of andere fysieke kwetsbaarheden nog thuis. De mantelzorgers kiezen hier ook soms voor. Ook kunnen wij op dit moment nog geen taxivervoer bieden. De cliënten die nu komen, worden door familie of kennissen gebracht. Voor sommige cliënten of mantelzorgers is dit een beperking. De cliënten die nog thuis zijn, ontvangen iedere week een activiteitenpakket en een belletje of deurbezoek. Op deze manier blijven de medewerkers van de dagbesteding en de cliënten in contact.

Blij met de structuur

De mantelzorgers die gebruik maken van de opvang die er nu is zijn erg blij dat hun familielid weer structuur terug krijgt, waardoor zij (de mantelzorgers) ook hun eigen invulling weer kunnen oppakken. Natuurlijk wil men graag dat alles weer terug keert naar normaal, maar is er is veel begrip voor het feit dat de groepen gesplitst worden en dat de taxi nog niet rijdt. De mantelzorgers van de cliënten die nog thuis zijn waarderen de pakketjes, belletjes, bezoekjes.