‘Ik bel zijn moeder iedere week om te overleggen’

Marian is mantelzorger voor haar zoon Niels die woont in een woongroep voor jong verstandelijke beperkten

Vertrouwen tussen mantelzorger en begeleider voorwaarde voor goed samenspel

Zoon Niels (11 jaar) van Marian Denekamp woont sinds enige tijd in een woongroep voor jong verstandelijke beperkten bij Fatima Zorg. De situatie werd thuis te zwaar. Iris Willemsen is de persoonlijk begeleider van Niels. Samen zorgen zij dat hij zich thuis voelt in zijn nieuwe huis.

Marian: "We zijn zo blij met Iris omdat zij ervan doordrongen is dat we als ouders willen meebeslissen over de zorg aan Niels. Ik wil niet dat er zaken om ons heen worden besloten. Wij blijven eindverantwoordelijk."

Iris: "Zijn ouders kennen Niels door en door en weten wat hij nodig heeft. Daar hebben we vooraf al een paar gesprekken over gehad. Maar ook toen hij hier net woonde en op een avond heel erg huilde aarzelde ik niet om zijn moeder te bellen en te vragen wat zij in zo’n geval doet om hem te troosten. Ik bel haar nog steeds iedere week om te overleggen over zaken die spelen."

Elkaar serieus nemen

Marian: "Eerlijk en open communiceren is het sleutelwoord. Daarmee wek je vertrouwen en kom je tot goed samenspel. Iris neemt ons serieus als ouders en wij haar als professional. We hebben tijdens de zorg thuis ook echt wel wat blinde vlekken ontwikkeld. Zo sliep hij in een beveiligde bedbox, terwijl nu blijkt dat zijn begeleiders gelijk hadden en hij prima in een gewoon bed kan slapen. Hij gaat op hun advies ook weer naar het speciaal onderwijs in plaats van naar de dagbesteding."

Zoals thuis

Iris: "Wij proberen in de groep de thuis-situatie na te bootsen en een huiselijke sfeer te creëren. Dan is het zo fijn om te zien dat op woensdag bijna alle ouders en veel broertjes en zusjes langskomen. Ze zetten zelf koffie en gaan er lekker op uit."

Marian: "We kunnen komen en gaan wanneer we willen. Ik kan hem zelf in bed doen, zijn was opruimen en eens per week breng ik hem naar school. Dat soort dingen zijn super belangrijk voor mij als moeder."

Iris: "Het is een kwestie van bewustwording dat je ouders de ruimte hiervoor biedt. Niels trekt zijn kledingkast bijvoorbeeld nog weleens leeg als hij vroeg wakker is. Voorheen zou ik dat zelf snel netjes opruimen, nu vraag ik het aan zijn moeder. Zij zou dat thuis ook doen."

Begrip

Marian: "Toen Niels bij Fatima Zorg ging wonen, zei mijn dochter: ‘Het is voor iedereen beter maar voor niemand fijner.’ Iris snapt dat."

Iris: "Soms heeft Marian het er moeilijk mee dat Niels niet meer thuis woont of niet mee kan als ze een weekendje weggaan met de andere kinderen. Ik app ze dan een foto om te laten zien dat hij hier óók een leuke tijd heeft."

Marian: "Dat helpt enorm."

Meer informatie

  • Lees meer over de samenwerking tussen mantelzorger en zorgprofessional in het dossier Zorgprofessional.
  • Zorgprofessional test voor verpleegkundige, verzorgende of helpende.