Verhaal uit de praktijk
Leestijd 3-5 minuten

Thuisteam Twente zet volkstuintjes in als corona-proof alternatief voor dagbesteding

Normaal gesproken biedt Thuisteam Twente inclusieve dagactiviteiten voor mensen met én zonder beperking. De activiteiten variëren van knutselen en breien tot bijvoorbeeld (licht) houtbewerking zoals het maken van vogelnestjes. Dagelijks kwamen er mensen met een WMO- of Wlz-indicatie, maar ook mensen uit de directe omgeving.

Beperkter aantal plekken door corona

De plekken voor de reguliere dagactiviteiten zijn vanwege corona (sterk) beperkt. Momenteel is er in de inloop nog maar plek voor maximaal 8 deelnemers. Deze plekken zijn voor de cliënten die middels dagactiviteiten een structuur in hun leven kunnen behouden. Gelukkig zijn er wel alternatieve plekken gerealiseerd in de volkstuintjes.

“Eén van de oplossingen hebben we gevonden bij de lokale verenigingen van volkstuintjes. Op deze wijze hebben wij de beschikking gekregen over vier volkstuintjes. Op die locatie kunnen deelnemers, onder begeleiding, in de buitenlucht bezig zijn én toch voldoen aan de regels die nu gelden, waaronder de afstand. Op de locatie is ook professionele begeleiding aanwezig.” Aldus, Gert Mensink, Directeur/bestuurder Stichting Thuisteam Twente

 

Een deelnemer per vak | naleving 1,5 meter norm

De volkstuintjes bieden, in combinatie met het mooie weer van de afgelopen weken, volop gelegenheid voor dagactiviteiten. De vier tuintjes die de deelnemers ‘in eigen beheer’ hebben zijn met afzetlint opgedeeld in ruime vakken en per vak is er één deelnemer actief. Zij kunnen daar bezig zijn met spitten, zaaien, water geven, onkruid wieden, schoffelen et cetera. Maar natuurlijk ook oogsten! Op deze manier leren de deelnemers ook meer over de herkomst van (gezonde) voeding en kunnen zij na het oogsten met hun eigen geteelde producten aan de slag.

Win-win situatie

Veel mensen die een volkstuintje hebben, zijn al wat ouder en hebben soms zelf ook te maken met lichamelijke ongemakken. Al vaker was Thuisteam Twente gevraagd te helpen in de volkstuintjes, omdat het deze mensen zelf niet altijd lukte om bijvoorbeeld te spitten of te oogsten. Zo was er een mevrouw die zelf het tuintje niet meer kon bijhouden. Haar man had een herseninfarct gehad. Met hulp van de deelnemers is hun tuintje weer netjes. Het stel zelf houdt toezicht en geeft aanwijzingen aan de deelnemers hoe je iets moet planten, bijhouden en oogsten. Ook is één van de deelnemers rolstoelgebonden. Hij kan niet echt meedoen met de werkzaamheden in de tuintjes, maar helpt wel met het verzorgen van de koffie en de frisdrank. Zo ervaart hij ook een nuttige bijdrage.

Werkbaarheid voor de toekomst

In principe kunnen volkstuintjes ook in een reguliere situatie van nut zijn. Een meerwaarde kan gecreëerd worden door deelnemers van dagbesteding ook anderen te laten helpen die het op eigen kracht niet meer redden. Dit bevordert de inclusiviteit, maar tegelijkertijd kunnen mensen met een volkstuintje zo zelf ook langer actief blijven en hoeven ze het tuintje niet zo snel op te zeggen. Eigenlijk bouw je met de deelnemers en de begeleiding een extra (zorg)vangnet voor de huidige gebruikers van de volkstuintjes.

Knelpunten

Hoewel bijna alle ‘reguliere’ volkstuinbezitters positief reageren, hebben enkelen een wat schuchtere, bijna wantrouwende, houding. Zij etiketteren de mensen met een beperking ‘als groep’ en vinden het onbekende eng. De groep cliënten die in de volkstuintjes werkt, is gemêleerd, van een seniore man met (beginnende) dementie tot enkele deelnemers met een verstandelijke beperking. Ook is er een deelnemer met een verstandelijke beperking én lichamelijke handicap.

Ook is het werken op een volkstuintje enigszins afhankelijk van ‘goed weer’. Als het een hele dag regent, dan kan de activiteit niet doorgaan. Voor dagen dat het slecht weer is, moet nog een alternatief worden bedacht. Voor een korte bui wordt nu overwogen om ‘kleine kassen’ aan te schaffen. Hier kunnen de deelnemers ook groeten in telen en staan ze droog.

Beheerst uitrollen van het initiatief

Thuisteam Twente is gestart met eigen cliënten, maar inmiddels zijn er ook enkele aanmeldingen van andere zorgorganisaties en mantelzorgondersteuners die op zoek zijn naar (tijdelijke) alternatieve dagbesteding, vooral voor mensen waar het wegvallen van de reguliere dagbesteding een negatieve invloed heeft op het leven. Op deze manier kan het initiatief beheerst worden uitgerold. De corona-maatregelen staan een snelle uitrol wel in de weg.

Gert Mensink:

“Cliënten zijn blij en mantelzorgers krijgen lucht doordat we een vorm hebben gevonden van dagbesteding die ook nu kan plaatsvinden. De professionals ervaren een andere manier van werken. Extra inzet van medewerkerkers en vrijwilligers is noodzakelijk gebleken omdat iedereen wat verder uit elkaar werkt. Het is mooi te zien dat zowel de deelnemers als de (vrijwillige en betaalde) medewerkers flexibiliteit en veerkracht tonen om te dealen met deze veranderingen.”

Meer info over Thuisteam Twente.