Verhaal uit de praktijk
Leestijd 1-3 minuten

Zoektocht gemeente naar passende oplossing logeeropvang

De gemeenten Diemen, Ouder Amstel en Uithoorn hebben in 2015 een aanbesteding uitgezet voor kortdurend verblijf. Diverse aanbieders hebben hier op ingeschreven, met de aanname dat het alleen om verblijf ging. In de praktijk bleek dat er behoefte was aan meer dan alleen verblijf. Zo  bleek er bijvoorbeeld ook behoefte aan een stukje dagbesteding en begeleiding. Hierdoor pakten de kosten veel hoger uit, dan waar de aanbieders zich aanvankelijk voor hadden ingeschreven. Doordat de voorziening niet aansloot op de behoeften van mantelzorgers en cliënten was het resultaat dat de bedden nooit zijn ingezet voor kortdurend verblijf. Ook de concurrerende tarieven van Eerstelijnsverblijf (ELV) vanuit de Zorgverzekeringswet, speelden daarbij een belangrijke rol.

Snel schakelen voor het beste resultaat

De drie gemeenten zijn op basis van deze ervaring in gesprek gegaan met vier zorgaanbieders en zijn een gezamenlijke pilot Logeeropvang gestart van één jaar. In deze pilot hebben de gemeenten Diemen, Ouder Amstel en Uithoorn de tarieven verhoogd. In deze pilot werden daarnaast de voorwaarden aangepast om beter gebruik te kunnen maken van de aangeboden voorzieningen. Het kortdurend verblijf werd zo uitgebreid van maximaal drie aaneengesloten dagen, naar twee keer per jaar maximaal twee weken aaneengesloten bij een operatie of vakantie (van de mantelzorger) of drie etmalen per week bij terugkerende logeeropvang.

Vervolg

Deze pilot loopt nog tot 1 juli 2019. Het is inmiddels bekend dat de voorziening in deze vorm zal blijven bestaan omdat het beter aansluit bij de behoeften van mantelzorgers en cliënten. Bij een nieuwe aanbesteding zijn de belangrijkste bevindingen van de pilot meegenomen. Verder gaan de gemeenten met de zorgaanbieders, Markant en Mantelzorg & Meer in gesprek over hoe de logeeropvang beter onder de aandacht kan worden gebracht bij cliënten en hun mantelzorgers.

Logeeropvang is tijdelijke opvang voor mensen met een ziekte, beperking of psychische problemen. Het is een vorm van vervangende zorg (respijtzorg). Met als voordeel dat de mantelzorger even wordt ontlast van de zorg.

Meer Informatie

MantelzorgNL heeft veel ervaring in het afstemmen van het respijtaanbod op de vraag die leeft bij burgers. Dit is iets waar veel gemeenten mee worstelen. Voor gemeenten ontwierp MantelzorgNL de Respijttool. In deze respijttoolkit delen we per stap onze kennis, tips en tricks.