09:00-09:30 Inloop met kopje koffie/thee
09:30-09:45 Welkom en introductie op tweedaagse masterclass
09:45-10:45Â Spreker Rick Kwekkeboom
Doen wat werkt. Hoe ondersteuning kan aansluiten op het type mantelzorgverlening.
Rick Kwekkeboom is momenteel lector Langdurige zorg en ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. In 1987 verscheen haar eerste publicatie over aard en omvang van de mantelzorg in Nederland.
Binnen het lectoraat LZO van de HvA wordt veel onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen informele en professionele hulpverleners, waarbij wensen, voorkeuren én deskundigheden van de zorgvragers en hun sociale netwerk zelf als uitgangspunt worden genomen. In deze masterclass wordt op basis van de uitkomsten hiervan ingegaan op de verschillen in mantelzorgverlening die samenhangen met de achtergrond van de zorgvraag. ‘Mantelzorg’ wordt meestal geassocieerd met de zorg die door partners of (schoon)kinderen wordt verleend aan ouderen, dus voor relatief korte tijd aan het einde van het leven. De ondersteuning die hierbij nodig is is van een heel andere aard dan de ondersteuning van naasten die ‘levenslang en levensbreed’ zorg geven aan kinderen of volwassenen die met een chronische beperking of aandoening te kampen hebben.
10:45-11:00 Pauze
11:00-12:30 Spreker: Philine van Overbeeke
Unieke waarde van vrijwilligers en vrijwilligerswerk 
Philine van Overbeeke is een research Fellow op The Gradel Institute of Charity, New College, aan de universiteit van Oxford. Op 12 september 2024 promoveerde ze met haar proefschrift ‘Waarderen wat telt: de verschillende facetten van vrijwilligerswaarde’. In dit proefschrift onderzoekt ze de waarde van vrijwilligerswerk, waarbij ze de vaak gebruikte financiële kijk op deze waarde betwist. Vrijwilligerswerk is niet alleen maar een kostenbesparing óf vervanging van betaalde krachten. Wat is hier een goed raamwerk voor?
Haar proefschrift geeft inzichten op de vraag ‘hoe creëren vrijwilligers waarde?’, waarbij de waarde verder gaat dan kwantitatieve cijfers. Het stelt ook oplossingen voor om vrijwilligerswerk inclusiever te maken. Philine haar onderzoek voor haar proefschrift richtte zich onder andere op vrijwilligerswerk in de goede doelen sector.
In de masterclass zal ze inzichten die ze verkreeg vanuit haar proefschrift koppelen aan inzichten die ze kreeg uit onderzoek naar vrijwilligerswerk in de zorg. In de afgelopen twee jaar kreeg zij daar meer interesse in én vragen over. Philine gaf ook jarenlang les aan de Rotterdam School of Management, Department of Bussiness-society management aan de Erasmus University Rotterdam. Die ervaring neemt zij uiteraard ook mee.
12:30-13:30 Lunch
13:30-15:00 Spreker Erna Hooghiemstra
Sociale Innovatie als wondermiddel in het sociaal domein?
Erna Hooghiemstra is sinds 2021 als lector Sociale Innovatie verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast is zij actief als toezichthouder in zorg, welzijn en onderwijs. In haar loopbaan heeft zij zich als onderzoeker, adviseur, maar ook bestuurder van kennisorganisaties altijd bezig gehouden met het ontrafelen van lastige sociale kwesties. Kwesties waarin heel veel geïnvesteerd wordt door beleid, praktijk en ook tal van burgers.. Desondanks blijven dezelfde kwesties, soms in andere termen, steeds maar weer op de agenda staan.
In haar lectoraat houdt Erna zich bezig met de vraag of en hoe sociale innovatie kan bijdragen aan structurele verbeteringen, die voelbaar zijn voor de mensen waarom het gaat. De nadruk ligt in haar projecten op de centrale rol van de ‘brongroep’ en een goed samenspel tussen verschillende spelers in het sociaal domein. Zij heeft daarbij in het bijzonder oog voor het samenspel tussen sociaal professionals en actieve burgers.
Aan de hand van voorbeelden, onder andere vanuit de Rotterdamse context, zal zij toelichten waarom deze manier van werken mogelijk wel tot verbetering kunnen leiden. Samen met de deelnemers onderzoekt zij graag de implicaties voor het sociaal werk.
15:00-15:30 Pauze
15:30-17:00 Sprekers: NOV/VNG/Sociaal Werk Nederland/MantelzorgNL
Verandertheorie – De sociale basis versterken, investeren in de toekomst
Op 11 september 2024 publiceerden het Verwey-Jonker instituut en Movisie een verandertheorie op het versterken van de sociale basis. Het rapport heet ‘de sociale basis versterken, investeren in de toekomst’. MantelzorgNl is onderdeel van de Kerngroep Sociale Basis, die samen met de onderzoekers hebben gewerkt en meegedacht aan de verandertheorie.
De publicatie biedt 10 bouwstenen die bijdragen aan een sterke sociale basis. Het onderbouwt per bouwsteen waarom en hoe deze bijdraagt aan een sterke sociale basis en geeft voorbeelden van handelingsperspectief. Want alle actoren zijn nodig om te zorgen dat de sociale basis niet als vanzelfsprekend wordt gezien en wordt overvraagd met onrealistische instrumentele verwachtingen, maar juist op passende wijze wordt versterkt. Een investering in de toekomst.
In een panelgesprek zullen de beleidsadviseurs van de deelnemers aan de Kerngroep Sociale Basis een toelichting geven op de verandertheorie en hoe gezamenlijk gewerkt is aan dit rapport. Er is ook ruimte voor vragen.