Waar ben je naar op zoek?

Ondersteuning van mantelzorgers jong en oud in gemeente Lansingerland

Welke ondersteunings- en respijtbehoefte hebben mantelzorgers in onze gemeente? En hoe kunnen de beroepskrachten daar een bijdrage aan leveren? Dat vroeg gemeente Lansingerland zich af. MantelzorgNL sprak met mantelzorgers en beroepskrachten in deze gemeente in het Groene Hart om dit te onderzoeken. We keken naar wat al goed gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Bevindingen

Voor oudere mantelzorgers is er veel geregeld, zo bleek uit onderzoek. In de gemeente staat een stevige dementieketen. Voor andere mantelzorgers is het echter veel lastiger om ondersteuning te vinden. Ook de beroepskrachten krijgen deze mantelzorgers moeilijk in beeld, zoals jonge mantelzorgers, ouders met zorgintensieve kinderen, mantelzorgers met een migratieachtergrond of wanneer er sprake is van ggz-problematiek.

Advies: werk vraaggericht

Belangrijk is om ondersteuning te bieden die past bij de behoefte van de mantelzorger. Niet elke mantelzorger heeft dezelfde vraag. De één is geholpen met iemand met wie ze zo nu en dan goed kunnen praten. De ander wil heel praktische hulp, bijvoorbeeld bij het afhandelen van financiële zaken. Weer een ander moet af en toe even een goede adempauze kunnen nemen. Ons advies is daarom om meer vraaggericht te gaan werken: wat heeft de specifieke mantelzorger nodig en wie is dan het meest geschikt om deze ondersteuning te bieden?

Nauwere samenwerking

De samenwerking binnen de dementieketen is een goede leerschool, en tijdens het onderzoek zijn de eerste stappen gezet voor een nauwere samenwerking tussen professionals. Van elkaar weten wie je bent en wat je doet, maakt dat het gemakkelijker wordt om mantelzorgers snel naar de juiste ondersteuning door te verwijzen. Want 10 paar ogen zien meer dan 1 en een stevige samenwerking maakt dat beroepskrachten samen méér mantelzorgers zien en kunnen steunen.

Het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Lansingerland is een goede basis. Zorg daarom dat naast oudere mantelzorgers ook anderen het steunpunt meer gaan vinden en dat het steunpunt ook de spil wordt in de samenwerking tussen professionals. Eén plek waar alle kennis en kunde rondom mantelzorg samenkomt.

Vergroot bewustzijn bij mantelzorgers

Het is van belang dat mantelzorgers zich bewustzijn van hun rol als mantelzorger, om zo gemakkelijker de juiste ondersteuning te vinden. Professionals en gemeente spelen daar een belangrijke rol in. Daarnaast moeten wachtlijsten en lange procedures zoveel mogelijk worden voorkomen en adviseren we om zwaar belaste mantelzorgers te ondersteunen om wachtperiodes te overbruggen.

Wethouder Titia Cnossen:

‘In Lansingerland ligt al een goede basis voor het ondersteunen van mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Lansingerland fungeert daarbij als belangrijke spil. Maar er zijn zeker zaken die we met elkaar kunnen verbeteren. Heel mooi dat dit behoefteonderzoek nu is uitgevoerd. Iemand die van buiten kijkt naar hoe wij het doen hier, daar ben ik heel blij mee. Dit geeft ons meer inzicht in waar extra ondersteuning nodig is en waar wij dus met alle betrokkenen mee aan de slag moeten gaan.’

RTV Lansingerland besteedde aandacht aan de aanbieding van het adviesrapport:

Meer informatie

Wil je weten of we ook iets kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met de adviseurs van MantelzorgNLpro via advies@mantelzorg.nl.