Masterclass: Bouwen aan een sociaal weefsel. Misvattingen en kansen
We moeten meer voor elkaar zorgen en dat willen we ook. Maar daarbij is het van groot belang om goed te begrijpen onder welke voorwaarden burgers zorg voor elkaar willen dragen en ook vol kunnen houden. Op grond van 15 jaar academisch onderzoek naar diverse soorten hulp- en zorgrelaties zet Femmianne Bredewold uiteen wat burgers wel en niet willen wat dat zorgen betreft. Ook bespreekt ze ernstige misvattingen in het sociale domein en hoe die het ontstaan en voortbestaan van zorgrelaties in de weg kunnen zitten. De ‘oplossingen’ komen met oog voor detail en met een reële blik die past bij hoe mensen samen willen leven.
Femmianne Bredewold werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Ze is een interdisciplinaire wetenschapper die zich beweegt op het snijvlak tussen antropologie en ethiek. Ze onderzoekt in hoeverre mensen die afhankelijk zijn van zorg willen vertrouwen op leden van hun sociale netwerk, zoals buren, familieleden en kennissen, en welke redenen ze hebben om informele zorg te accepteren of af te wijzen.
Ze heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over onderwerpen zoals informele zorg, gemeenschapszorg, sociale inclusie, sociale netwerken en sociale relaties. Waaronder De verhuizing van de verzorgingsstaat (samen met onder andere prof. dr. Jan Willem Duyvendak, 2018) en Lof der oppervlakkigheid (2014).
Terug naar:
Masterclass mantelzorg in de sociale basis – 28 en 29 november 2023