Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eerste week van de palliatieve zorg, ook belangrijk voor mantelzorgers

Van 12 tot 19 oktober vindt de eerste landelijke Week van de palliatieve zorg plaats. In het hele land zijn dan activiteiten om het belang van goede zorg voor ongeneeslijk zieke mensen onder de aandacht te brengen. Palliatieve zorg is nog niet bekend genoeg, hierdoor missen mensen die zorg. Dat geldt ook voor mantelzorgers. 

Wil je ook dat palliatieve zorg bekender wordt? Organiseer dan zelf een activiteit of geef aandacht aan de week.   

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Denk aan mensen met kanker, COPD, hartfalen en dementie. Het omvat lichamelijke, psychische, sociale en/of spirituele zorg. En kan bestaan naast de reguliere, medische behandeling van de ziekte.  

Palliatieve zorg is er óók voor mensen die erg kwetsbaar zijn. Denk aan chronisch zieke ouderen. Zij hebben weliswaar geen levensbedreigende ziekte, maar ze worden ook niet meer beter, en zijn vaak sterk afhankelijk van zorg. 

Het omvat allerlei soorten zorg: ondersteuning, begeleiding en behandeling. Van lotgenotencontact tot geestelijke hulp, van medische zorg tot gesprekken met een psycholoog.  Palliatieve zorg wordt gegeven door verschillende zorgprofessionals, naar behoefte van diegene die ziek is en de mantelzorgers.  

Palliatieve zorg is er niet alleen voor mensen die snel overlijden, de terminale fase. Soms kan palliatieve zorg jaren gegeven worden.   

Mantelzorg en palliatieve zorg 

Zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is of erg kwetsbaar is, kan heel zwaar zijn. Er is vaak veel onzekerheid over hoe de ziekte verloopt en hoelang je nog samen hebt. Ook spelen er vaak medisch-ethische kwesties en is de zorg intensief.   

MantelzorgNL vindt het daarom belangrijk dat er ondersteuning is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is. Door aandacht te geven aan de palliatieve zorg en de mogelijkheden die dit biedt, dragen wij hieraan bij.   

Voordelen palliatieve zorg voor patiënten en mantelzorgers

Tijdig passende palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten heeft veel voordelen. Patiënten ervaren een betere kwaliteit van leven, hebben minder kans op niet-passende zorg (zoals ongewenste ziekenhuisopnames) en hebben minder last van depressieve gedachten. Dit heeft ook een positief effect op de mantelzorger.  

De palliatieve zorg ondersteunt ook de mantelzorger. Zij hebben ook aandacht voor de draagkracht en draaglast van de mantelzorger.  Zoeken naar ondersteuningsmogelijkheden en verwijzen, waar nodig en mogelijk, door. Daarnaast stemmen zij de zorg af in overleg met de mantelzorger en de zorgvrager.  

Toolkit voor de Week van de palliatieve zorg

Je kunt als organisatie in de week van de palliatieve zorg activiteiten organiseren. Op de website: Week van de Palliatieve Zorg – Week van de Palliatieve Zorg (palliaweb.nl) vind je een toolkit met diverse materialen.   

Binnenkort komt meer materiaal beschikbaar, hierover zullen wij op onze website berichten.   

Meer informatie

Meer over mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase en het Kwaliteitskader palliatieve zorg vind je op palliaweb.nl.