Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit zou in de plaats komen van het huidige Wmo-abonnementstarief (een vaste eigen bijdrage).

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op dit moment een internetconsultatie lopen over de wijzigingen in de Wmo.

Toegang tot zorg onder druk

Een groot deel van de achterban van MantelzorgNL en andere partijen is aangewezen op de Wmo om zelfstandig te kunnen (blijven) leven. Het is voor hen van het grootste belang dat de ondersteuning toegankelijk blijft, ook financieel.

Wij vinden het invoeren van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen geen goed idee. De toegang tot de zorg komt hierdoor onder druk te staan. Mensen zullen noodzakelijke zorg gaan mijden, wat uiteindelijk leidt tot duurdere zorg. Ook loopt de stapeling van zorgkosten op.

Gezamenlijke reactie

MantelzorgNL heeft samen met Ieder(in), ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOM.Nl), Patiëntenfederatie Nederland, MIND, Per Saldo, Alzheimer Nederland, Spierziekten Nederland, Wij Staan Op! en Gehandicapten Patiënten Platform Zeist een reactie op de internetconsultatie opgesteld. Met hierin de risico’s die wij zien bij het afschaffen van het abonnementstarief en het belang om de Wmo toegankelijk te houden.

Lees hier de brief van cliëntorganisaties over vervanging abonnementstarief.