Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Minister Mona Keijzer: ‘mantelzorgwoningen moeten vergunningsvrij’

Alle gemeenten moeten de mogelijkheid voor vergunningsvrije mantelzorgwoningen op een achtererf bieden. Deze toezegging deed de minister vandaag in het begrotingsdebat van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

In het debat is veel gesproken over mantelzorgwoningen. De partijen SGP, D66 en CDA vinden dit een belangrijk onderwerp. Zij vroegen de minister om belemmeringen weg te nemen rond de bouw van mantelzorgwoningen.

Belangrijke toezegging

Binnenkort komt er een nieuwe wet waarin het kabinet wil regelen dat er meer vaart komt in het bouwen van woningen: Versterking regie volkshuisvesting.

Hierop vooruitlopend deed minister Keijzer nu al deze belangrijke toezegging. Zij wil in deze wet regelen dat alle gemeenten – binnen gestelde voorwaarden – de mogelijkheden voor vergunningsvrije mantelzorgwoningen op een achtererf bij een woning moeten bieden.

MantelzorgNL is blij met deze toezegging. Het wegnemen van drempels is belangrijk om mantelzorgwoningen geplaatst te krijgen.

Woningen toevoegen aan bestaande huizen

In het debat over de begroting gaf de minister aan dat ze het eenvoudiger wil maken om woningen toe te voegen bij bestaande huizen. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van mantelzorgwoningen, optoppen, splitsen van woningen of om boerenerven te gebruiken. Naast mantelzorgwoningen zijn generatie- en kangoeroewoningen andere goede mogelijkheden in het kader van mantelzorg.

Wie kan hier nu tegen zijn?

Als MantelzorgNL zien wij met deze toezegging het debat over de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting met alle vertrouwen tegemoet. Want wie kan hier nu tegen zijn?

De groeiende druk op de gezondheidszorg door de vergrijzing vraagt om oplossingen. Een mantelzorgwoning in zo’n oplossing, waarin in mensen zelf geld, tijd en energie in stoppen.

Met een mantelzorgwoning in de tuin kunnen mensen van dichtbij zorgen voor hun naaste. De druk op de gezondheidszorg neemt af en er komen meer woningen vrij op de woningmarkt.