Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Petitieaanbieding: ontmoetingsplekken in elke buurt!

Maak werk van een landelijk dekkend netwerk van ontmoetingsruimten, die oproep overhandigden Alzheimer Nederland en Sociaal Werk Nederland gisteren aan in de Tweede Kamer. Dit deden ze namens een breed scala van maatschappelijke organisaties, waaronder MantelzorgNL.

Onder leiding van commissievoorzitter Mohammed Mohandis, namen Folkert Thiadens (PVV), Elke Slagt-Tichelman (PvdA/GL), Harry Bevers (VVD), Mariska Rikkers-Oosterkamp (BBB), Sarah Dobbe (SP), Agnes Joseph (NSC) en Diederik van Dijk (SGP) de oproep in ontvangst.

Waarom vinden wij ontmoetingsplekken belangrijk voor mantelzorgers?

Ontmoetingsplekken zijn belangrijk voor mantelzorgers zelf, maar ook voor diegenen waar zij voor zorgen. Een dementievriendelijke plek in de buurt biedt bijvoorbeeld respijt voor de mantelzorger. Door mantelzorg wordt je sociale netwerk soms kleiner, een ontmoetingsplek in de buurt kan er op een laagdrempelige manier voor zorgen dat je toch weer mensen tegenkomt.

Bij MantelzorgNL maken we ons hard voor de versterking van de sociale basis van mensen, ontmoetingsplekken zijn daarin een belangrijk onderdeel. Dit bleek ook uit het eerder gepubliceerde rapport waaraan we meewerkten De sociale basis versterken, investeren in de toekomst. Laagdrempelige plekken in de buurt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, werken ondersteunend, maar geven ook zin aan het leven doordat je mee kunt doen.

Esther Hendriks

‘Er wordt steeds meer gevraagd van mantelzorgers, zij houden het niet vol zonder steunend systeem. Daarom vinden wij het erg belangrijk om deze oproep te ondertekenen. Zonder laagdrempelige ontmoetingsplekken kunnen we niet werken aan een ondersteunende en sterke sociale basis. Mantelzorgers hebben die meer dan ooit hard nodig. Dit is één van de zaken die er op langere termijn voor gaat zorgen dat niet nog meer mantelzorgers overbelast raken.’

Meer informatie

Download de oproep.